ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έμμεση στήριξη Ντράγκι σε Στουρνάρα

Έμμεση στήριξη Ντράγκι σε Στουρνάρα
EUROPA

«Η ΕΚΤ τάσσεται ισχυρά υπέρ της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζιτών». Με τη λακωνική αυτή φράση απάντησε ο Μάριο Ντράγκι σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου σχετικά με τις πρόσφατες εντάσεις στις σχέσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με την ελληνική κυβέρνηση.

Απαντώντας στα πλαίσια ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες σε ερώτηση της ευρωβουλευτού Εύας Καιλή ο Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ θα πετύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο της για την αύξηση των τιμών στο 2%. «Είμαι σίγουρος πως θα πετύχουμε το στόχο», ανέφερε.

Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης εξέφρασε την πεποίθηση πως για την ώρα η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να ανταπεξέλθει στην αβεβαιότητα που γεννά το Brexit.«Η ευρωπαϊκή οικονομία δείχνει να αντέχει, μέχρι στιγμής, παρά την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ένωση», τόνισε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Οι οικονομικοί κίνδυνοι παραμένουν για την Ευρωζώνη», προειδοποίησε, ωστόσο, για να επαναλάβει πως «η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ενισχύσει τη ρευστότητα προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη». «Ο βαθμός στον οποίο θα επηρεαστεί από το Brexit η Ευρωζώνη θα φανεί από την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

«Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη αναμένεται να συνεχιστεί με ήπιο και σταθερό ρυθμό, αλλά με ελαφρώς μικρότερο momentum από αυτό που αναμενόταν τον Ιούνιο», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ υπερασπίστηκε επίσης το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στη Γερμανία. «Τα χαμηλά επιτόκια είναι ένα σύμπτωμα της παρούσας οικονομικής κατάστασης. Αντανακλούν τις αδύναμες μακροπρόθεσμες τάσεις ανάπτυξης και την παρατεταμένη μακροοικονομική ύφεση που έχει προκύψει από την κρίση», δήλωσε ο Ντράγκι.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς την πολιτική κοινότητα της ΕΕ, ιδίως στις κυβερνήσεις, να βοηθήσουν την ΕΚΤ με τη διεξαγωγή οικονομικών μεταρρυθμίσεων. «Τα ευρεία συναισθήματα ανασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ανασφάλειας, παραμένουν σημαντικά ανησυχητικά», είπε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ