ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Σταθάκης: Δεν ξεπουλάμε τη δημόσια περιουσία (vid)

Γ. Σταθάκης: Δεν ξεπουλάμε τη δημόσια περιουσία (vid)
EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου

«Δεν ξεπουλάμε την δημόσια περιουσία», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, αναφερόμενος στο υπερταμείο και διευκρίνισε ότι «δεν ιδιωτικοποιούνται οι ΔΕΚΟ». Μάλιστα ο κ. Σταθάκης, έκανε ειδική αναφορά έκανε στην ΕΥΔΑΠ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης του νερού».

«Όλη η νομοθεσία για τα “κόκκινα” δάνεια είναι προϊόν διαπραγμάτευσης. Συζητήθηκαν όλα τα πιθανά εργαλεία και το ενδεχόμενο να αγοράζουν οι δανειολήπτες το δάνειό τους στο ύψος που το αγοράζουν τα funds, αλλά απορρίφθηκε», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον Ant1,

Ο υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε έτσι πληροφορίες ότι οι δανειστές είχαν απορρίψει την πρόταση. Τόνισε ότι στον κώδικα δεοντολογίας υπάρχουν προβλέψεις για ανάλογη -εθελοντική- συμπεριφορά των τραπεζών και συμπλήρωσε ότι τα σχέδια που εκπονούν οι τράπεζες δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα.

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει δευτερογενής αγορά για τα δάνεια είπε ο κ. Σταθάκης και σημείωσε ότι τέθηκαν αυστηροί όροι. Για να αγοράσει κάποια εταιρεία «κόκκινο» δάνειο πρέπει να βρίσκεται στην Ευρώπη και όχι σε φορολογικό παράδεισο, οι εταιρείες διαχείρισης πρέπει να έχουν έδρα στην Ελλάδα, είπε ο κ. Σταθάκης

Σύμφωνα με τον υπουργό, το 80%-85% των στεγαστικών δανείων -με συγκεκριμένο όριο αντικειμενικής αξίας- δεν πωλούνται μέχρι το 2018, τα καταναλωτικά δάνεια είναι ανυπόθηκα και δεν μπορούν να μετατραπούν σε ενυπόθηκα ούτε να μεταβληθούν οι όροι της σύμβασης.

Ο υπουργός τόνισε ότι το σύνολο της νομοθεσίας των «κόκκινων» δανείων έχει ψηφιστεί, πως δεν μπορεί να κάνει δεκτή τροπολογία που ετοιμάζεται από τους ΑΝΕλ για την αγορά των «κόκκινων» δανείων από τους δανειολήπτες στην τιμή που το αγοράζει το fund.
Μέχρι τον Δεκέμβριο είπε πως θα είναι έτοιμα τα ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των πολιτών με «κόκκινα» δάνεια.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο τηλεοπτικό τοπίο και την αποχώρηση του Καλογρίτσα από την απόκτηση των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Σταθάκης είπε χαρακτηριστικά: «ότι λέει ο νόμος» και πρόσθεσε «περνάμε στον επόμενο», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες πέτυχε το στόχο του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ