ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απλήρωτοι φόροι 1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο

Απλήρωτοι φόροι 1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Αύξηση 1,368 δισ. ευρώ σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο τον Αύγουστο και από την αρχή του έτους διαμορφώνονται στα 8,986 δισ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία για την παρακολούθηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σημειώνεται ότι από το σύνολο της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών το ποσό των 1,014 δισ. ευρώ αφορά μόνο σε φορολογικές οφειλές.

Το σύνολο των παλαιών (έως 31.12.2015) και των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (από τις αρχές του έτους) προς το Δημόσιο ανήλθε τον Αύγουστο σε 91,582 δισ. ευρώ.

Από τα 82 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων έως το τέλος του 2015, η ΓΓΔΕ έχει καταφέρει να εισπράξει 1,838 δισ. ευρώ στη διάρκεια του οκταμήνου Ιανουαρίου-Αυγούστου. Από τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα εισπράχθηκαν 1,83 δισ. ευρώ (ποσοστό 16,8%).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο συνολικός αριθμός των οφειλετών προς το Δημόσιο ανήλθε τον Αύγουστο σε 4.030.910 έναντι 4.128.962 τον Ιούλιο. Από αυτούς οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εκτιμώνται σε 1.541.970 ενώ οι οφειλέτες που βρίσκονται ήδη υπό καθεστώς αναγκαστικών μέτρων είσπραξης είναι 774.321 άτομα.

Μιλώντας σήμερα στον Αθήνα 984 ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής προανήγγειλε αύξηση των ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και πρόσθετα μέτρα για την είσπραξη ληξιπροθέσμων φόρων.

«Ο στόχος της ΓΓΔΕ δεν είναι να βάζει ανθρώπους στη φυλακή. Ο στόχος της ΓΓΔΕ είναι να εισπράττει τα έσοδα. Αυτός είναι ο δικός μας προσανατολισμός», τόνισε και προσέθεσε: «Οι προληπτικοί έλεγχοι δε σταματούν, δε θα σταματήσουν. Θα επεκταθούν και θα υπάρχουν ειδικά αν θέλετε επιχειρησιακά σχέδια για ομάδες και κατηγορίες επαγγελμάτων που εμφανίζουν μεγάλη παραβατικότητα».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ