ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παντοάν: H Ελλάδα έχει ξεκινήσει τεχνικές προετοιμασίες για την ελάφρυνση του χρέους

Παντοάν: H Ελλάδα έχει ξεκινήσει τεχνικές προετοιμασίες για την ελάφρυνση του χρέους

Στην αποκάλυψη πως η ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει λεπτομερείς τεχνικές προετοιμασίες για όλες τις εφικτές λύσεις ελάφρυνσης του χρέους προχώρησε την Πέμπτη από τη Λίμα του Περού ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Μιλώντας στη Διεθνή Νομισματική και Δημοσιονομική Επιτροπή του ΔΝΤ ως εκπρόσωπος της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και του Σαν Μαρίνο, ο Παντοάν έκανε μια εκτενή ενημέρωση για την ελληνική οικονομία βασιζόμενος σε στοιχεία που έλαβε από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως λόγω της υψηλής αβεβαιότητας που επικράτησε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχουν επιδεινωθεί, ωστόσο προσέθεσε πως το νέο δάνειο του ESM και τα μέτρα που έχουν ήδη αναληφθεί από τις ελληνικές αρχές θα διατηρήσουν την εμπιστοσύνη και θα υποστηρίξουν τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας.

Αν και παραδέχθηκε πως η ελληνική οικονομία έχει πέσει ξανά σε ύφεση, εκτίμησε πως οι χαμηλότεροι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα επιτρέψουν μια πιο σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή. Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, επεσήμανε πως μετά την υπογραφή της δανειακής συμφωνίας έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και έχει υπάρξει καθαρή εισροή καταθέσεων.

Όπως είπε ο Παντοάν η νέα συμφωνία με τον ESM επιλύει το πρόβλημα της χρηματοδότησης της Ελλάδας για τους επόμενους 36 μήνες, ανοίγει το δρόμο για τη σταδιακή άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, προσφέρει σταθερότητα και βελτιώνει τις προσδοκίες επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές, ενώ παρέχει επαρκή χρόνο και για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η δόση των 3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα καταβληθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, αφού η χώρα έχει ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, ενώ 10 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Το ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος του ESM, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Παντοάν δήλωσε πως μετά την πρώτη θετική αξιολόγηση του προγράμματος οι ελληνικές αρχές αναμένουν μια συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. «Πιστεύουν ότι μέτρα που μειώνουν τις ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους θα δημιουργήσουν τα αναγκαία δημοσιονομικά περιθώρια, θα βελτιώσουν τις προσδοκίες και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας», είπε ο Ιταλός υπουργός αποκαλύπτοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει την πρωτοβουλία και έχει ξεκινήσει λεπτομερείς τεχνικές προετοιμασίες για όλες τις εφικτές λύσεις ελάφρυνσης του χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ