ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα δικαστική διαμάχη της Αργεντινής με πιστωτές

Νέα δικαστική διαμάχη της Αργεντινής με πιστωτές

Ομάδα ευρωπαίων επενδυτών, η οποία έχει στα χέρια της χρέος της Αργεντινής από τον καιρό της χρεοκοπίας της, ετοιμάζεται τον επόμενο μήνα να προσφύγει σε δικαστήρια της Γερμανίας επειδή εξαιρέθηκε από την πρόσφατη συμφωνία του Μπουένος Αϊρες με τους πιστωτές.

Η νέα δικαστική διαμάχη κυοφορείται σε μια όχι και τόσο καλή χρονική στιγμή για την Αργεντινή, η οποία σχεδιάζει να πουλήσει ομόλογα αξίας τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ στην πρώτη της τέτοια δημοπρασία εδώ και έξι χρόνια.

Η νέα αντιπαράθεση της χώρας με τους πιστωτές είναι επίσης στα σκαριά περίπου επτά μήνες μετά την ιστορική συμφωνία που πέτυχε με τους μεγαλύτερους πιστωτές της, βάζοντας τέλος σε πολύχρονες δικαστικές διαμάχες με επενδυτές με επικεφαλής τον διαχειριστή hedge fund Πολ Σίνγκερ.

Πάντως η κυβέρνηση του Μπουένος Αϊρες φαίνεται διατεθειμένη να κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών της χώρας αναφέρουν ότι μπορεί να επέλθει συμφωνία με όλους τους ομολογιούχους από την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει προβεί σε κινήσεις με τη διαδικασία του επείγοντος για να μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές. Η χώρα έχει καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για πρώτη φορά μετά τη χρεοκοπία του 2001 και το τελευταίο διάστημα έχει πουλήσει στο εξωτερικό ομόλογα αξίας 19 δισ. δολαρίων. Ο Μάκρι ελπίζει ότι θα μπορέσει να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στις αγορές για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ