ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουλιάζει η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα

Βουλιάζει η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα
Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Ξεκάθαρη απόδειξη πως οι συνταγές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας που έχουν εφαρμοστεί μετά το 2010 δεν έχουν επιφέρει αποτελέσματα, αποτελεί η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα (Global Competitiveness Report).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης για την περίοδο 2016-2017 που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα η Ελλάδα έχασε εφέτος πέντε θέσεις στη σχετική κατάταξη ανταγωνιστικότητας σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, κατέλαβε την 86η θέση μεταξύ 138 κρατών, όταν πέρυσι ήταν 81η μεταξύ 140 κρατών.Να σημειωθεί πως η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται κοντά σε αυτή του Μαυροβουνίου (82η θέση), της Κύπρου (83η), της Ναμίμπια (84η) και της Ουκρανίας (85η), της Αλγερίας (στην 87η θέση) και της Ονδούρας (στην 88η).

Σύμφωνα με την έκθεση του World Economic Forum η Ελλάδα καταγράφει αξιοπρεπείς επιδόσεις στις κατηγορίες Υποδομές (37η θέση), Τεχνολογική Ετοιμότητα (42η θέση) και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση & Κατάρτιση (45η θέση).

Ωστόσο, στην κατηγορία Ευκολία Πρόσβασης σε δάνεια καταλαμβάνει την προτελευταία θέση στον κόσμο (137η θέση), στην κατηγορία Οικονομική Ανάπτυξη της Αγοράς κατέχει την 136η θέση, στην κατηγορία Έκταση και επιπτώσεις φορολογίας για επενδύσεις κατατάσσεται 136η,στην κατηγορία Μακροοικονομικό Περιβάλλον καταλαμβάνει την 131η θέση και στην κατηγορία Αποδοτικότητα της Αγοράς Εργασίας βρίσκεται στην 114η θέση.

Στον Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2016 - 2017 του World Economic Forum, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ελβετία, ακολουθεί η Σιγκαπούρη, τρίτες είναι οι ΗΠΑ, ενώ τις θέσεις 4 μέχρι και 7 στην κατάταξη της λίστας με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του πλανήτη καταλαμβάνουν ευρωπαϊκές χώρες, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Βρετανία. Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ ακολουθούν, ενώ η Φινλανδία συμπληρώνει τη δεκάδα των πρωταθλητών κόσμου στην ανταγωνιστικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ