ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πίστωση χρόνου ζήτησε ο Μάριο Ντράγκι από το γερμανικό κοινοβούλιο

Πίστωση χρόνου ζήτησε ο Μάριο Ντράγκι από το γερμανικό κοινοβούλιο
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στη συνάντηση που είχε με τους Γερμανούς βουλευτές της επιτροπής υποθέσεων ΕΕ στο γερμανικό κοινοβούλιο, στο Βερολίνο, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Axel Schmidt

Πίστωση χρόνου ζήτησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι (Mario Draghi) από τους Γερμανούς βουλευτές μέχρι να αποδώσουν πλήρως τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζονται.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολιτικούς σε ολόκληρη την ευρωζώνη να αδράξουν την ευνοϊκή συγκυρία και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας στην επιτροπή ευρωπαϊκών επιθέσεων της Bundestag, o Ντράγκι υποστήριξε ότι η ΕΚΤ έχει παρέμβει δυναμικά για την αντιμετώπιση των κινδύνων που εμφανίστηκαν στο μέτωπο της σταθερότητας των τιμών. Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ με αντισυμβατικά μέτρα πολιτικής που έχει εφαρμόσει συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, o πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι «για να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη των μέτρων νομισματικής πολιτικής μας, θα πρέπει να συμβάλλουν πιο αποφασιστικά και άλλες πολιτικές τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ πρέπει να επιτρέψει να αναπτυχθεί πλήρως η πολιτική που εφαρμόζει προκειμένου αυτή να αποδώσει. Ο Ντράγκι υπερασπίστηκε τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουν ληφθεί, τονίζοντας ότι έχουν συμβάλει στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, αλλά και στην αντιμετώπιση της απειλής μιας νέας Μεγάλης Ύφεσης.

Υποστήριξε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο.

Αναφερόμενος στα χαμηλά επιτόκια, επισήμανε ότι η διατήρηση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επιφέρουν την υπερβολική υπερτίμηση στις αγορές ομολόγων και μετοχών, ως αποτέλεσμα της αναζήτησης υψηλότερων αποδόσεων από τους επενδυτές.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι ορατός ο κίνδυνος υπερθέρμανσης στη ζώνη του ευρώ ή στη γερμανική οικονομία.

Draghi Krichbaum 2016 09 28T140905Z 1345955260 D1BEUDXIURAA RTRMADP 3 ECB GERMANY

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο Γκίντερ Κρίχμπαουμ (Gunther Krichbaum), Χριστιανοδημοκράτης επικεφαλής της επιτροπής υποθέσεων ΕΕ της γερμανικής Κάτω Βουλής, συναντούν Γερμανούς βουλευτές στο Βερολίνο, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Axel Schmidt

ΔΗΜΟΦΙΛΗ