ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι χαμηλή

Λαγκάρντ: Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι χαμηλή
IMF

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) «θα μειώσει» ξανά την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το 2016, δήλωσε η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ χαρακτήρισε τις πολιτικές που περιορίζουν το εμπόριο «κακές οικονομικές πρακτικές» που θα εμποδίσουν την ανάπτυξη.

Εν όψει της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Λαγκάρντ είπε ότι η πρόβλεψη για την οικονομία των ΗΠΑ θα αναθεωρηθεί και πάλι προς τα κάτω, λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης που υπήρξε στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Το ΔΝΤ είχε κόψει τον Ιούλιο στο 2,2% από 2,4% την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Οι νέες προβλέψεις του Ταμείου θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα με τη νέα έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία είναι κάτω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο, αλλά η εικόνα δεν φαίνεται να επιδεινώνεται, σημείωσε η επικεφαλής του Ταμείου. Η ίδια πρόσθεσε ότι η Κίνα και η Ινδία θα συνεχίσουν να πηγαίνουν σχετικά καλύτερα, αναπτυσσόμενες με ρυθμό περίπου 6% και πάνω από 7%, αντίστοιχα, ενώ οι πληγείσες από την ύφεση Βραζιλία και Ρωσία αρχίζουν να δείχνουν κάποια σημάδια βελτίωσης.

«Αθροίζοντας τα καλά και τα κακά, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλή για πολύ μεγάλο διάστημα, ωφελώντας πολύ λίγους», τόνισε.

Συνεχίζοντας, η Λαγκάρντ ενίσχυσε την προειδοποίησή της για τους κινδύνους μίας αύξησης των εμποδίων στο εμπόριο, αποκαλώντας τη «μια ξεκάθαρη περίπτωση κακής πρακτικής» που θα στερήσει οικονομικές ευκαιρίες από πολλούς εργαζόμενους, θα πλήξει τις παγκόσμιες αλυσίδες προσφοράς και θα αυξήσει το κόστος πολλών βασικών αγαθών.

Οι κυβερνήσεις, είπε, θα πρέπει αντίθετα να επιδιώκουν περισσότερες και καλύτερες πολιτικές επανεκπαίδευσης των εργαζομένων που έχουν μείνει άνεργοι από το εμπόριο και την αυτοματοποίηση, να επενδύσουν περισσότερο στην εκπαίδευση και τις υποδομές και να επιδιώξουν μεταρρυθμίσεις ενίσχυσης της αποδοτικότητας για να βοηθήσουν την ενίσχυση της ανάπτυξης στις οικονομίες τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ