ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ για την ενέργεια

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ για την ενέργεια
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτης, του υπουργού Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς και του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσουν θέματα ενεργειακής συνεργασίας EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Τριμερή συνάντηση για θέματα ενέργειας είχαν απόψε στην Αθήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς (Yuval Steinitz) και ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν ο αγωγός φυσικού αερίου East Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ–Κύπρου– Ελλάδας μέσω Κρήτης και ο νέος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα στην προώθηση των έργων, που περιλαμβάνουν στα τέλη Οκτωβρίου την παρουσίαση της οικονομικής και τεχνικής μελέτης για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, ενώ τον Δεκέμβριο στην Ιερουσαλήμ θα γίνει νέα συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση, έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για την σύζευξη του έργου με τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα που περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ.

Στις δηλώσεις του ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως η συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες δημιουργεί όρους σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή, που έχει εξαιρετική σημασία στις μέρες μας ενώ τόνισε ότι από τη συζήτηση αναδείχθηκε η δυνατότητα της Ελλάδας να αναδειχθεί σε πύλη εισόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το φυσικό αέριο.

Ο κ. Στάινιτς τόνισε ότι η συνεργασία των τριών χωρών είναι καλύτερη από ποτέ και όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, σημείωσε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού και πρόσθεσε ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου είναι υπό εξέταση και έχουν ήδη γίνει οι πρώτες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Στόχος είναι να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο απαραίτητη για την ΕΕ και την ΕΕ απαραίτητη για την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Λακκοτρύπης, ο οποίος επεσήμανε ακόμη ότι η συζήτηση δεν αφορά μόνο τις ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται στο μέλλον με τις νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες.


Διαβάστε επίσης:

Τριμερής Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ στην Αθήνα για την ηλεκτρική διασύνδεση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ