ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕWG: Εκταμίευση των 2,8 δισ. στο Eurogroup, αν υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα

ΕWG: Εκταμίευση των 2,8 δισ. στο Eurogroup, αν υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Eurogroup, την Τρίτη 24 Μαΐου 2016, στις Βρυξέλλες EUROKINISSI/Ευρωπαϊκή Ένωση

Την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ συζήτησαν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημέρωσαν για την εφαρμογή των δώδεκα προαπαιτούμενων, ενώ παράλληλα έγινε σαφές από την ελληνική πλευρά πως τα υπολειπόμενα τρία προαπαιτούμενα θα εκπληρωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως, εφόσον ρυθμιστούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα, το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου θα είναι σε θέση να αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ.

Επιπλέον, στη σημερινή συνεδρίαση συμμετείχε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ (Klaus Regling), ο οποίος ενημέρωσε το EWG για την πορεία των τεχνικών εργασιών σε ό,τι αφορά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους· ο λόγος για τα μέτρα που στόχο έχουν να καταστήσουν πιο διαχειρίσιμες τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, όσο βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα, τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει αποφασιστούν πριν από το τέλος του χρόνου και να τεθούν σε εφαρμογή αρχής γενομένης από το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου, με τους επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα να επιστρέφουν για να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ