ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνος «μαύρου» στο Taxisnet

Κίνδυνος «μαύρου» στο Taxisnet

«Μαύρο» στο Taxisnet κινδυνεύει να πέσει από αύριο Σάββατο 1η Οκτωβρίου, καθώς ένα νέο πρωτόκολλο επικοινωνίας στα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων θα επηρεάσει χιλιάδες υπολογιστές φορολογουμένων και κυρίως την είσοδο τους στη σελίδα της ΓΓΠΣ στο διαδίκτυο.

Το θέμα αυτό απασχόλησε χθεσινή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Πέτρου Τριάρχη με τα προεδρεία της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ (ΕΕΧΙ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, στην οποία τονίσθηκαν τα προβλήματα που θα επέλθουν από την αλλαγή του πρωτοκόλλου. Στη βάση αυτή ζητήθηκε χρόνος ώστε να υπάρξει καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση του κοινού.

Η Γενική Γραμματεία είχε ανακοινώσει στις 14 Ιουνίου πως από την 1η Οκτωβρίου 2106 οι διαδικτυακές εφαρμογές και υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα διατίθενται αυστηρά μόνο από αναβαθμισμένες υποδομές οι οποίες χρησιμοποιούν αποκλειστικά το σύγχρονης τεχνολογίας πρωτόκολλο επικοινωνίας «TLS 1.2». Η ΓΓΔΕ είχε προειδοποιήσει από τότε πως η αποκλειστική υιοθέτηση του πρωτοκόλλου επικοινωνίας TLS 1.2 για την χρήση των διαδικτυακών εφαρμογών του υπουργείου Οικονομικών θα απαιτούσε τη χρήση «σύγχρονου προγράμματος πλοήγησης» (browser).

Τα προβλήματα

Η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο δυσάρεστη. Η Ένωση Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ (ΕΕΧΙ) προειδοποίησε πως η αλλαγή πρωτοκόλλου σημαίνει ότι δεν θα υποστηρίζονται πλέον μια σειρά από λειτουργικά συστήματα, όπως τα Windows XP/Vista, Linux, Mac OS X κ.α.. Επίσης δεν θα υποστηρίζεται μια σειρά πλοηγών διαδικτύου, όπως το Chrome (που το χρησιμοποίει το 74% των χρηστών), το Firefox (που το χρησιμοποίει το 17% των χρηστών) και το Safari (που το χρησιμοποίει το 4% των χρηστών).

Σύμφωνα με την ΕΕΧΙ η αλλαγή του πρωτοκόλλου θα επιβαρύνει όλες και όλους με δυσβάσταχτο -επιπλέον και μη προγραμματισμένο- οικονομικό κόστος αναβάθμισης συστημάτων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών απευθύνθηκε για το θέμα στον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Πέτρο Τριάρχη αναφέροντας πως επειδή πολλοί λογιστές φοροτεχνικοί, βάσει του παραπάνω πρωτοκόλλου είναι υποχρεωμένοι να αναβαθμίσουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους και επειδή για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα λογιστήρια έχουν πλήθος υποχρεώσεων (ΜΥΦ, ΕΡΓΑΝΗ, Ε9, κλπ.) είναι αναγκαία η παράταση της έναρξης χρήσης του πρωτοκόλλου TLS 1.2. Ως ενδεδειγμένη ημερομηνία για την έναρξη της εφαρμογής του πρωτοκόλλου προτάθηκε από τους φοροτέχνες η 7η Νοεμβρίου 2016.

Πληροφορίες του CNN Greece αναφέρουν πως εντός της ημέρας θα υπάρξει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων παρέμβαση για το ζήτημα και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί η παράταση της εφαρμογής του νέου πρωτόκολλου επικοινωνίας στα συστήματά της.

Ακούστε τι λέει για το ζήτημα ο Νίκος Βασιλάκος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ