ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώσεις έως 25% στις συντάξεις τραπεζοϋπαλλήλων

Μειώσεις έως 25% στις συντάξεις τραπεζοϋπαλλήλων

Μειώσεις έως 25% στις συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων συνταξιούχων του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) επιβλήθηκαν χθες κατ’ εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου παράλληλα με την επιβολή του 6% της ασφαλιστικής εισφοράς για την υγεία. Οι κύριες συντάξεις τους επανυπολογίσθηκαν με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75%) και κουρεύτηκαν αναδρομικά από την 1η Ιουνίου.

Όπως τονίζει η ΟΤΟΕ, πρόκειται για οικονομική εξόντωση χιλιάδων συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων, οι οποίοι παρά τις αυξημένες εισφορές που κατέβαλαν στα επικουρικά τους ταμεία δεκαετίες ολόκληρες στο πλαίσιο συλλογικών συμβάσεων και συμφωνιών με τους εργοδότες τους, είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται – πέραν των προηγούμενων μνημονιακών μειώσεων που έχουν ήδη υποστεί – πάνω από 300 ευρώ τουλάχιστον, μαζί με τον διπλασιασμό της ασφαλιστικής εισφοράς για την υγεία (6%).

Όπως παρατηρεί η ΟΤΟΕ, «η μείωση αυτή που αφορά τη σύνταξη του μηνός Οκτωβρίου θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη τους επόμενους μήνες, όταν θα προστεθούν σ’ αυτήν αναδρομικά και οι μειώσεις που αφορούν τους τέσσερις προηγούμενους μήνες, δηλαδή από την ημερομηνία ψήφισης του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/12-5-2016 της κυβέρνησης, με τον οποίο σφαγιάσθηκαν τα νόμιμα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και των συνταξιούχων της χώρας».

Η ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι «τα δικαιώματα αυτά, όπως περιγράφονταν στα καταστατικά των Ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων που εντάχθηκαν αρχικά στο ΕΤΑΤ και στη συνέχεια στο ΕΤΕΑ, ήταν προϊόν συλλογικών συμβάσεων και συμφωνιών και μάλιστα ενοχικού χαρακτήρα που είχαν συνάψει οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους με τους εργοδότες τους. Τα δικαιώματα αυτά καταργήθηκαν παράνομα και καταχρηστικά, αφού πρώτα λεηλατήθηκαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για να έρθει τέλος η οριστική ταφόπλακα με τον ασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης ως αποτέλεσμα – μεταρρύθμιση το λέει – της εφαρμογής των μνημονιακών κατευθύνσεων και εντολών που υπέγραψε».

Συνολικά οι περικοπές αφορούν στις προσυνταξιοδοτικές παροχές 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Τράπεζα Αττικής.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ