ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας: Τι αλλάζει για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ

Τέλη κυκλοφορίας: Τι αλλάζει για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ
EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/φωτογραφία αρχείου

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ από το 2017.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων επανακαθορίζεται η έννοια της «πρώτης ταξινόμησης» για τις ανάγκες υπολογισμού τελών κυκλοφορίας του έτους 2017 και των επόμενων, στα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης και επιβατικά Δημοσίας Χρήσης, οχήματα.

Η νέα διάταξη προβλέπει ότι ως έτος πρώτης ταξινόμησης, άρα και ως βάση υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, δεν λαμβάνεται το έτος ταξινόμησης στην Ελλάδα αλλά το έτος ταξινόμησης στη χώρα της Ευρώπης.

Συνεπώς, κατά τον υπολογισμό των τελών θα λαμβάνεται υπόψιν η πραγματική παλαιότητα του οχήματος, άρα το ποσό που θα καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες θα είναι μικρότερο.

Για παράδειγμα, εισαγόμενο μεταχειρισμένο Ι.Χ 1.800 κυβικών από ευρωπαϊκή χώρα, το οποίο ταξινομήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2004, αλλά η πρώτη ευρωπαϊκή ταξινόμηση ήταν το 2000, με το ισχύον σύστημα επιβαρύνεται με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 300 ευρώ . Με τις αλλαγές, από το 2017 τα τέλη κυκλοφορίας για το ίδιο αυτοκίνητο μειώνονται σε 280 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων του 2017 από το υπουργείο Οικονομικών έχει διευκρινισθεί ότι δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές, παρά ορισμένες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση φορολογούμενων με παλαιά και μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, προκειμένου να περιορισθεί το φαινόμενο της μαζικής κατάθεσης πινακίδων στις εφορίες.

Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ

1. α) Για τα Επιβατικά Ιδιωτικής Χρήσης αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ ή του ΕΟΧ έως την 31.10.2010, καθώς και για τις δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες Ιδιωτικής Χρήσης ανεξαρτήτως ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους, ως εξής

pin1
pin2
pin3
pin4

Δειτε ολόκληρη την εγκλύκλιο ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ