Παρατείνεται έως και τις 7 Οκτωβρίου η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων
Παράταση έως και τις 7 Οκτωβρίου στη διαδικασία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών και συναλλαγών (ΜΥΦ) 2015 έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανταποκρινόμενη στα αιτήματα που υποβλήθηκαν από τους εκπρόσωπους λογιστών και φοροτεχνών
Η σχετική προθεσμία εξέπνεε κανονικά σήμερα τα μεσάνυκτα, ωστόσο η μαζική προσέλευση στο Taxisnet για την υποβολή των ΜΥΦ προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες προβλήματα τεχνικής φύσης και καθυστερήσεις και οδήγησε τη ΓΓΔΕ στη χορήγηση παράτασης.
Ενδεικτικά, από τις αρχές της εβδομάδος δεν ήταν εφικτή η υποβολή των σχετικών αρχείων, αφού η εφαρμογή ανά συγκριμένα – μεγάλα – διαστήματα δεν λειτουργούσε και έβγαζε μηνύματα σφαλμάτων (error).
Με δεδομένο ότι για το έτος 2014 είχαν υποβληθεί συνολικά 1.280.000 συγκεντρωτικές καταστάσεις, ότι για το έτος 2015 μέχρι αυτή την ώρα έχουν υποβληθεί 1.070.000 δηλώσεις, και ότι ο αριθμός υποβληθεισών καταστάσεων την εβδομάδα που διανύουμε ανέρχεται σε κατά μέσο όρο 74.000/ημέρα, το συγκεκριμένο διάστημα κρίνεται από τη ΓΓΔΕ επαρκές, ώστε να υποβληθούν και οι εναπομείνασες καταστάσεις.
Πάντως, με το νέο καθεστώς από το επόμενο έτος οι καταστάσεις αυτές θα υποβάλλονται πλέον μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος, στο οποίο αφορούν. Τροποποιητική δε δήλωση για τη διόρθωση αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών μπορεί να υποβληθεί μέχρι το τέλος Απριλίου του επόμενου έτους.
Το υπουργείο υποστηρίζει πως με τη νέα διαδικασία θα μπει τέλος στην ταλαιπωρία των φορολογουμένων, που οδήγησε σε πλείστες όσες παρατάσεις του χρόνου υποβολής των καταστάσεων αυτών και τελικά στην ετήσια υποβολή τους για τα ημερολογιακά έτη 2014 και 2015.
Τέλος, στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν πως θα διασφαλισθεί ότι ο χρόνος υποβολής των καταστάσεων δεν θα απέχει πολύ από τη λήξη του έτους, στο οποίο αφορούν.
ΕΛΤΑ: Τι απαντούν στους πράκτορες των ΕΛΤΑ Courier για το το νέο προμηθειακό μοντέλο
17:00
Τρία νέα εργαλεία για τον έλεγχο και την προστασία ανηλίκων στο Youtube
16:48
ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στις 3 Φεβρουαρίου για αυξήσεις μισθών και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
16:45
Ανδρουλάκης για Ιράν: Στεκόμαστε ανεπιφύλακτα στο πλευρό των Ιρανών πολιτών - Ζητεί έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ
16:45