ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξανά στο στόχαστρο ο κατώτατος μισθός

Ξανά στο στόχαστρο ο κατώτατος μισθός

Αντικατάσταση του κατώτατου μισθού των νέων από έναν μειωμένο κατώτατο μισθό βάσει εργασιακής εμπειρίας με ανώτατη διάρκεια τα δύο έτη προτείνεται στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για τα εργασιακά. Ακόμη, προτείνονται μισθοί κάτω από τον κατώτατο, αλλά και μειωμένο ωράριο εργασίας για να αποτραπούν οι απολύσεις στις περιπτώσεις οικονομικής δυσχέρειας των επιχειρήσεων. Οι προτάσεις δε αυτές υποβάλλονται στον απόηχο των σκληρών απαιτήσεων του ΔΝΤ για νέα μείωση του κατώτατου μισθού και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Ο διάλογος για τις αλλαγές στα εργασιακά ανοίγει όταν σήμερα η αγορά εργασίας στη χώρα μας είναι πλήρως απορρυθμισμένη και επικρατούν συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα με «βαλκανικούς» μισθούς, ανασφάλιστη εργασία και πλήρη ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η υψηλή ανεργία (1,12 εκατ. άνεργοι) αναγκάζει όλο και περισσότερους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα να καταφεύγουν σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης, κατάσταση που αφορά τουλάχιστον 500.000 άτομα. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μία νέα γενιά εργαζομένων, αυτή των 300 ευρώ. Ενας στους τρεις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται σήμερα με 300 ευρώ καθαρά (έως 440 ευρώ μεικτά).

Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η πλήρης αναδιάρθρωση της λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η επαναφορά του λοκάουτ, του πλαισίου για τον τρόπο λήψης της απόφασης των απεργιακών κινητοποιήσεων, καθώς και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Στις 13 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία του Κατρούγκαλου, το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 17 Οκτωβρίου αναμένονται στην Αθήνα τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών, στο πλαίσιο της τελικής διαπραγμάτευσης για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Τονίζεται ότι το ΔΝΤ στο θέμα του κατώτατου μισθού, αν και τονίζει πως πρέπει να αποφασίζεται από το κράτος, προσθέτει πως παρά τις μειώσεις που έχουν ήδη γίνει, είναι πολύ υψηλός. Ζητά δε την κατάργηση ή αποσύνδεση της προϋπηρεσίας από τις αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων. Αυτό σημαίνει πως αν υλοποιούνταν αυτή η πρόταση, χιλιάδες εργαζόμενοι θα έχαναν μέχρι και 30% από τον μισθό τους και θα έπεφταν από τα 761 ευρώ στα 586 ευρώ!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ