ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Σταθάκης: Οριστική λύση για το χρέος από το 2018

Γ. Σταθάκης: Οριστική λύση για το χρέος από το 2018
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - Eurokinissi

Οριστική λύση για το χρέος θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.

Οι διαδικασίες για τη ρύθμιση των ελληνικών οφειλών έχουν ήδη ξεκινήσει και ο υπουργός κάνει λόγο για τρία στάδια παρεμβάσεων.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά ο κ. Σταθάκης δήλωσε: «Η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου κάνει λόγο για παρέμβαση σε τρία στάδια. Το βραχυχρόνιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ενώ παράλληλα προχωρούν οι συζητήσεις για τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, που θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του προγράμματος. Τότε θα αποτιμηθούν οι περαιτέρω πρωτοβουλίες, προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο σε μακροχρόνια βάση. Στον σχεδιασμό αυτό δεν έχει αλλάξει κάτι».

Οι δείκτες της οικονομίας έχουν σταθεροποίηση και οδηγούνται σε θετικά πρόσημα. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό αν η τάση επιβεβαιωθεί και το τελευταίο τρίμηνο του έτους τότε το 2016 θα κλείσει οριστικά θετικό ενώ από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι τον Ιούνιο του 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι προβλεπόμενος 2,5%.

Ο ίδιος δήλωσε πως η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης επιτρέπει τη σταδιακή βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Αποκάλυψε πως το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων που αντιμετωπίζει Ελλάδα – ΔΝΤ είναι θεσμικού χαρακτήρα, αναφέρονται σε διαρθρωτικές αδυναμίες και εκτίμησε ότι μπορεί γρήγορα και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ολοκληρώνοντας ο υπουργός τόνισε πως «εμείς θέλουμε να καθιερώσουμε ένα πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις, αντίστοιχο εκείνων που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Επιτροπή Σοφών κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις, στη βάση των οποίων, έχει συμφωνηθεί να προχωρήσει ο διάλογος. Στο βαθμό που όλες οι πλευρές σεβαστούμε τη συμφωνημένη διαδικασία, πιστεύω ότι σύντομα θα βρεθεί κοινός τόπος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ