ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Προς πώληση το 30% των «κόκκινων» δανείων

Τράπεζες: Προς πώληση το 30% των «κόκκινων» δανείων

Στα χέρια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) βρίσκονται τα τελικά σχέδια των ελληνικών τραπεζών για τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους κατά 40%.

Το μείγμα των δράσεων που υπόσχονται να αναλάβουν οι τράπεζες προβλέπει μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 70% με μακροχρόνιες ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις και κατά 30% με πωλήσεις δανείων ή εγγυήσεων ή με οριστικές εκκαθαρίσεις.

Το επόμενο διάστημα οι επαφές των στελεχών των εγχώριων ομίλων με τη Φρανκφούρτη θα συνεχιστούν για την περαιτέρω εξειδίκευση του πλάνου μείωσης των επισφαλειών, καθώς ο SSM θέλει να διασφαλίσει ότι όσα παρουσιάζονται μπορούν να επιτευχθούν.

Τα σχέδια αυτά προβλέπουν μεγάλες αλλαγές στον επιχειρησιακό σχεδιασμό κάθε ομίλου. Σε αυτή τη φάση οι τράπεζες συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς τις μακροχρόνιες ρυθμίσεις στους πελάτες τους υπό τις υφιστάμενες δομές τους.

Δεδομένου ότι περί τα 21 δισ. ευρώ δανείων, παρότι κατηγοριοποιούνται ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν είχαν καταγγελθεί ως και το καλοκαίρι, οι μονάδες διαχείρισης επισφαλειών έχουν μεγάλα περιθώρια κινήσεων μέσω της δικαστικής οδού.

Σε πρώτη φάση στόχος τους υπό την απειλή των πλειστηριασμών είναι να πιάσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τους οποίους προσεγγίζουν είτε τηλεφωνικά ή με επιστολές, ανάλογα με την πολιτική της κάθε τράπεζας.

Οι τράπεζες ενημερώνουν τους εν λόγω δανειολήπτες πως έχουν χαρακτηριστεί μη συνεργάσιμοι και ότι θα προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλομένων, ακόμη και σε περιπτώσεις χρηματοδότησης πρώτης κατοικίας.

Πάντως, μέχρι σήμερα η ανταπόκριση των δανειοληπτών σε τέτοιου είδους ενημερώσεις ήταν περιορισμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ