ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση δεν «φρενάρουν» τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων

Οι εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση δεν «φρενάρουν» τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνομιλεί με τον Επίτροπο Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί στο Eurogroup ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική λύση που θα εξυπηρετήσει το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει Ελλάδα και θεσμοί για την υλοποίηση του προγράμματος και η οποία προβλέπει τη μεταφορά των μέτρων που εκκρεμούν από τη λίστα των 49 προαπαιτούμενων στην υπό διαμόρφωση δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο στόχος είναι διττός. Αφενός να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση και τεκμηρίωση για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και των ισοδυνάμων για τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, αφετέρου να μη χαθεί χρόνος στην υλοποίηση των νέων προαπαιτούμενων τα οποία «θεωρητικά» θα μπορούσαν να «κλειδώσουν» στο μεθαυριανό Eurogroup.

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής πλευράς, παρουσία μάλιστα του πρωθυπουργού στο μέγαρο Μαξίμου.

Σήμερα και αύριο τα τηλέφωνα μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών, Φρανκφούρτης και Ουάσιγκτον αναμένεται να σπάσουν, καθώς θα επιδιωχθεί γεφύρωση θέσεων με πολιτικές παρεμβάσεις, ώστε αύριο να συγκληθεί το EuroWorking Group για να καταρτίσει μια θετική έκθεση προόδου εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Αν και η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη δεν είναι αγεφύρωτη. Για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας η κυβέρνηση θα μπορούσε να δεχθεί μια λύση που οδηγεί στην προστασία περίπου του 50% των ιδιοκτητών, όταν η αρχική θέση της αφορούσε στο 75% των οφειλετών και εκείνη των θεσμών μόλις το 20%. Για τα ισοδύναμα μέτρα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και ειδικά για τη φορολόγηση των τυχερών παιγνίων, οι θεσμοί έχουν λάβει τις ελληνικές προτάσεις τις οποίες επεξεργάζονται. Ωστόσο, η επιβολή τέλους 5 λεπτών ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ δεν αρκεί για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό και θα συνοδευθεί και από άλλες παρεμβάσεις.

Οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων αποτελούν ένα ακανθώδες ζήτημα δεδομένου ότι οι δανειστές επιμένουν να καταργηθεί η πρόβλεψη ότι οι υπόχρεοι θα βγαίνουν από τη ρύθμιση όταν δεν θα πληρώνουν μία νέα φορολογική τους υποχρέωση εντός 30 ημερών και θέλουν το χρονικό όριο να πέσει στην 1 ημέρα. Οι θεσμοί ζητούν την απελευθέρωση των κατώτατων τιμών των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους ή των γενοσήμων με άμεση ισχύ, ωστόσο η κυβέρνηση αντιπροτείνει η μείωση των σε βάθος διετίας.

Αν και μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στην πρώτη λίστα προαπαιτούμενων η συζήτηση για το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει, η ελληνική πλευρά έχει προσπαθήσει να μεταφέρει κάποιες εκ των εκκρεμοτήτων στη δεύτερη λίστα, ώστε να μη χαθεί χρόνος. Έτσι, επιδιώκεται στο Eurogroup της Δευτέρας ή ενδιάμεσα έως το Eurogroup της 23ης Νοεμβρίου να κλειδώσει η λίστα των νέων προαπαιτούμενων, ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή τους,αλλά και ο έλεγχος των ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM για την αρτιότητα των παρεμβάσεων.

Στα νέα προαπαιτούμενα μέτρα θα περιλαμβάνεται η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι αλλαγές στη διακυβέρνηση των τραπεζών, το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου και οι αλλαγές στη φορολογία και στη φορολογική διοίκηση.

Για να μη χαθεί χρόνος η προπαρασκευή των εργασιών για τη δεύτερη λίστα θα εκκινήσει την Τρίτη με την έλευση στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, ενώ μια ημέρα μετά, την Τετάρτη, θα έλθουν και οι επικεφαλής για να συζητήσουν με την κυβέρνηση τα ανοικτά θέματα.

Το τελευταίο «ορόσημο» για τη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων για την Ελλάδα, που αφενός συνδέονται με την εκταμίευση των δόσεων 3 δισ. ευρώ που εκκρεμούν, αλλά και με τη λήψη των 10 δισ. ευρώ για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ