ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τέλη κυκλοφορίας σε 60.000 οχήματα που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν

Έρχονται τέλη κυκλοφορίας σε 60.000 οχήματα που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κανονικά θα πληρώσουν εφέτος τέλη κυκλοφορίας 60.000 ΙΧ αντιρυπαντικής τεχνολογίας που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν.

Τις επόμενες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης θα κλειδώσει τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας και τα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν στο Taxis πριν από το τέλος Νοεμβρίου για να πληρωθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα παραμείνουν ίδια τα τέλη κυκλοφορίας για ΙΧ που έχουν κυκλοφορήσει πριν από τον Νοέμβριο του 2010 και θα υπάρξουν αυξήσεις σε τέλη κυκλοφορίας οχημάτων νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που εξαιρούνταν ως τώρα ή επιβαρύνονται με πολύ χαμηλά τέλη.

Ενδεικτικά, σήμερα για ένα καινούργιο 1.400άρι αν οι εκπομπές ρύπων του είναι έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, τα τέλη κυκλοφορίας είναι μηδενικά. Με το προτεινόμενο σενάριο για αυτής της κατηγορίας αυτοκίνητο 1.400 κυβικών τα τέλη θα αυξηθούν σε 120 ευρώ.

Στο πλάνο των αλλαγών υπάρχουν σκέψεις και για τη δυνατότητα ανάκτησης πινακίδων ανά τρίμηνο. Σήμερα, αν κάποιος καταθέσει πινακίδες μπορεί στη διάρκεια του έτους να τις πάρει πίσω καταβάλλοντας τόσα δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας όσοι οι μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους.

Με το νέο σύστημα, αν περάσει τελικά η πρόταση, ο ιδιοκτήτης ΙΧ 2.000 κυβικών που έχει καταθέσει τις πινακίδες του θα μπορεί να τις πάρει πίσω για παράδειγμα μόνο για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, καταβάλλοντας 220 ευρώ (αντί για 880 ευρώ σε ετήσια βάση) και τα τρία δωδέκατα του ετήσιου φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Στους δρόμους κυκλοφορούν σήμερα 4.540.000 οχήματα. Από αυτά όμως που κυκλοφορούν, τέλη έχουν πληρώσει 3.700.000 ιδιοκτήτες ενώ 60.000 οχήματα απαλλάσσονται με τον νόμο από τέλη κυκλοφορίας. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι περίπου 850.000 οχήματα κυκλοφορούν χωρίς να έχουν πληρωθεί τέλη κυκλοφορίας για το 2015 ή και προηγούμενα έτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ