ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοβίζει τους επενδυτές ένα Brexit με σκληρούς όρους

Φοβίζει τους επενδυτές ένα Brexit με σκληρούς όρους
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Πολλοί επενδυτές ανησυχούν ότι Brexit με σκληρούς όρους μπορεί να βυθίσει τη Βρετανία σε ύφεση και να δημιουργήσει νέες ανοδικές πιέσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Δεν είναι τυχαίο πως η στερλίνα σημείωσε χθες βουτιά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών μετά τις ανακοινώσεις της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι ότι οι επίσημες συνομιλίες για το Brexit θα αρχίσουν τον Μάρτιο και ότι προτεραιότητα είναι ο έλεγχος των μεταναστών και όχι η πλήρης πρόσβαση της χώρας στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως είπε η Μέι στην ετήσια σύνοδο του κόμματός της, η ανάκτηση του πλήρους ελέγχου της μεταναστευτικής πολιτικής της Βρετανίας είναι προτεραιότητα που η χώρα δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί. Αυτό τη φέρνει σε σύγκρουση με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ που έχουν αναφέρει ότι η Βρετανία θα πρέπει να επιτρέπει στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κινούνται ελεύθερα στο έδαφός της, εάν επιθυμεί να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Η ισοτιμία της στερλίνας υποχώρησε κατά 0,9% έναντι του ευρώ και έφτασε στα 1,1434 ευρώ. Η ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου υποχώρησε κατά το ίδιο ποσοστό και διαμορφώθηκε στα 1,284 δολάρια. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τον Αύγουστο.

Η οικονομία της Βρετανίας έχει δείξει μέχρι τώρα ότι αντέχει τους κλυδωνισμούς από την απόφαση για Brexit. Όμως εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να καταγραφεί μείωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα και κυρίως στις επενδύσεις.

Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε νέα εξασθένιση της στερλίνας και ότι θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Αγγλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ