ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή ΦΠΑ για «tax free» συναλλαγές άνω των 50 ευρώ

Επιστροφή ΦΠΑ για «tax free» συναλλαγές άνω των 50 ευρώ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Πολύτιμη στήριξη στις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην «tax free» τουριστική αγορά δίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς αποκάλυψε πως άμεσα θα επέλθει μείωση του κατώτατου ορίου συναλλαγών για αφορολόγητες αγορές από τα 120, στα 50 ευρώ, ώστε να βρίσκεται πολύ κοντά στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα στην Ελλάδα επιστροφή ΦΠΑ προβλέπεται στα «tax free» μόνον για συναλλαγές άνω των 120 ευρώ, όταν στην Κύπρο είναι μόλις 50 ευρώ, στην Πορτογαλία 62 ευρώ και στην Ισπανία 90 ευρώ.

Να σημειωθεί πως η μέση δαπάνη ανά συναλλαγή των ξένων καταναλωτών – μη υπηκόων κρατών μελών της ΕΕ- έχει μειωθεί σχεδόν κατά 130 ευρώ, υποχωρώντας στα 605 ευρώ στο επτάμηνο του 2016 από 732 ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Αυτή η μείωση οφείλεται στο γεγονός ότι έχει μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των ξένων τουριστών, στους αυξημένους δασμούς εισαγωγής στα τελωνεία της Κίνας, στις δυσκολίες στην παροχή βίζας για χώρες της ζώνης Σένγκεν, στους φόβους για τρομοκρατικές επιθέσεις και στους εν γένει αυστηρούς ελέγχους που συνδέθηκαν με την πτώση της παγκόσμιας αγοράς tax free shopping το 2016.

Σημαντικά μειωμένες εμφανίζονται φέτος οι δαπάνες των Κινέζων, σε 835 ευρώ στο επτάμηνο του 2016 από 1.039 ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ αντίθετα οι Ρώσοι εμφανίζουν ελαφρώς αυξημένες δαπάνες στα 579 ευρώ από 533 ευρώ αντίστοιχα.

Η πρωτοβουλία της ΓΓΔΕ αποτελεί πάγιο αίτημα των παραγόντων της αγοράς του tax free shopping το 2016 και θα δώσει «ανάσα» στους έλληνες εμπόρους και παραγωγούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ