ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη στην Ελλάδα από το 2016 βλέπει το ΔΝΤ

Ανάπτυξη στην Ελλάδα από το 2016 βλέπει το ΔΝΤ

Επιστροφή της Ελλάδος σε ανάπτυξη ήδη από το 2016 εκτιμά η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα , γεγονός που προκαλεί εντύπωση δεδομένης της πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Στην έκθεση που παρουσιάσθηκε από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ εκτιμάται πως η Ελλάδα θα καταγράψει εφέτος ανάπτυξη 0,1%.Να σημειωθεί πως το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2017 κάνει λόγο για ύφεση 0,3% του ΑΕΠ το 2016, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις αναλυτών και οργανισμών τοποθετούν την ύφεση για εφέτος στο 0,5% -0,7% του ΑΕΠ.

Για το 2017 το ΔΝΤ προβλέπει επέκταση της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,8% του ΑΕΠ, όταν η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 2,7%. Ειδικά δε για το τελευταίο τρίμηνο του 2017 αναμένει πως η ανάπτυξη θα τρέχει με ρυθμό 3,7% του ΑΕΠ! Σε μία πιο μεσοπρόθεσμη προβολή, το Ταμείο προβλέπει πως το 2021 η Ελλάδα θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 1,8% του ΑΕΠ.

Ερωτηθείς για την Ελλάδα από την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ δήλωσε πως είναι ανάγκη να διασφαλιστεί πως τα ελληνικά μεγέθη βγαίνουν και πως δεν εξαρτώνται από τους πολιτικούς. Στο σημείο αυτό εστίασε στην ανάγκη ύπαρξης ενός ρεαλιστικού δημοσιονομικού σχεδίου που θα βασίζεται σε πρωτογενή πλεονάστε που θα είναι πολιτικά ανεκτά.

Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Κατά τη δική μας άποψη, στο Ταμείο πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο ανεξάρτητα από το ποια είναι η πολιτική στις επιμέρους χώρες οι αριθμοί να βγαίνουν και να μην είναι συνάρτηση της πολιτικής, Τα μέρη πρέπει να καθίσουν και να σκεφτούν μια διευθέτηση που οδηγεί σε ένα ρεαλιστικό δημοσιονομικό σχέδιο για την Ελλάδα στη βάσει του οποίου το επίπεδο των πρωτογενών πλεονασμάτων που απαιτούνται θα είναι πολιτικά βιώσιμα στη χώρα και η αποτίμηση του χρέους σύμφωνη με αυτό το σχέδιο. Το σχέδιο αυτό πρέπει να είναι ένα μακροπρόθεσμο βιώσιμο σχέδιο και όχι απλά μετάθεση του προβλήματος».

Να σημειωθεί πως πέρυσι το ΔΝΤ προέβλεπε στην ίδια έκθεση (World Economic Outlook) πως το ΑΕΠ της Ελλάδος θα υποχωρούσε το 2015 κατά 2,3% και πως το 2016 η ύφεση θα περιοριζόταν στο 1,3%. Τελικά η ύφεση το 2015 έκλεισε στο 0,2% του ΑΕΠ και για εφέτος το Ταμείο αναθεωρεί σημαντικά τις εκτιμήσεις του, καθώς προβλέπει επιστροφή στην ανάκαμψη.

Θα πρέπει πάντως να τονισθεί πως στη δήλωση συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ που συνέταξε την έκθεση του άρθρου 4 του Ταμείου για την Ελλάδα -με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου - και η οποία δημοσιεύτηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2016 γινόταν η εξής αναφορά: «Κοιτάζοντας προς τα εμπρός, οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν ασθενικές και υπόκεινται σε υψηλούς καθοδικούς κινδύνους, ενώ η ανεργία αναμένεται να παραμείνει σε διψήφια ποσοστά μέχρι τα μέσα του αιώνα».

Αναμφίβολα η εκτίμηση για ανάπτυξη με ρυθμό 2,8% το 2017 και η πρόβλεψη για καταγραφή ρυθμού ανάπτυξης 3,7% μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο (ρυθμού που προσεγγίζει το 3,9% που ήταν ο μέσος όρος της ανάπτυξης της Ελλάδος την περίοδο 1998-2007 ) δεν συνάδει με την αναφορά για «ασθενικές» προοπτικές ανάπτυξης.

Η ίδια η κ. Βελκουλέσκου σε ενημέρωση δημοσιογράφων την ίδια ημέρα είχε δηλώσει τα εξής: «Ακόμα οριστικοποιούμε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2016. Η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα εφέτος και ανάκαμψη αναμένεται το επόμενο έτος, αν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν».

Μια παρόμοια αναφορά εμπεριέχει και η έκθεση του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές καθώς ξεκαθαρίζει πως για την Ελλάδα «οι δημοσιονομικές προβλέψεις αντικατοπτρίζουν την αξιολόγηση του προσωπικού του ΔΝΤ, με την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής της δέσμης μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής εκ μέρους των αρχών στο πλαίσιο του προγράμματος που υποστηρίζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

Ανεργία – πληθωρισμός

Δυσμενέστερες πάντως από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη της ανεργίας. Σύμφωνα με το Ταμείο, η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 23,3% εφέτος και θα ανέλθει στο 21,5% το 2017. Σημειώνεται πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017 εκτιμά πως η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 21,5% εφέτος και θα ανέλθει στο 20,4% το 2017.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού το ΔΝΤ προβλέπει πως εφέτος η Ελλάδα θα σημειώσει αποπληθωρισμό 0,1% και πως το 2017 ο πληθωρισμός θα είναι της τάξης του 0,6%. Το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2021 ο πληθωρισμός θα είναι στο 1,8%. Σημειώνεται πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017 εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,4% εφέτος και θα ανέλθει στο 0,8% το 2017.

Τέλος, για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως το 2016 και το 2017 θα είναι ισοσκελισμένο, ενώ και μεσοπρόθεσμα (το 2021) το Ταμείο εκτιμά πως το ισοζύγιο συναλλαγών της Ελλάδος δεν θα είναι ελλειμματικό, αλλά ούτε και πλεονασματικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ