ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η άνοδος του προστατευτισμού στο επίκεντρο της ετήσιας συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας

Η άνοδος του προστατευτισμού στο επίκεντρο της ετήσιας συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας
Επισκέπτες στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012 REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Η αύξηση του προστατευτισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ανησυχεί τους ηγέτες των διεθνών οικονομικών οργανισμών, καθώς τους υποχρεώνει να επιδοθούν σε μια άσκηση εύθραυστης ισορροπίας: να συνεχίσουν να υπερασπίζονται το ελεύθερο εμπόριο, παραδεχόμενοι ταυτόχρονα τις αδυναμίες της παγκοσμιοποίησης.

Ενώ απομένει ένας μήνας μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η ετήσια γενική συνέλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας ξεκίνησε σήμερα στην Ουάσινγκτον, με μια προειδοποίηση: αν οι χώρες στρέψουν την πλάτη τους στο παγκόσμιο εμπόριο, αυτό θα επιδεινώσει τα προβλήματα μιας παγκόσμιας οικονομίας που ήδη υφίσταται πιέσεις.

«Ξέρουμε ότι η παγκοσμιοποίηση λειτούργησε και ότι ωφέλησε σημαντικά πολλούς ανθρώπους», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ (Christine Lagard), ανοίγοντας τις εργασίες αυτής της σημαντικής οικονομικής σύναξης. «Δεν πιστεύουμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάμε κόντρα» στην παγκοσμιοποίηση, πρόσθεσε, καθιστώντας παράλληλα τις χώρες να περάσουν επιτέλους «στη δράση» για να στηρίξουν την παγκόσμια δραστηριότητα που έχει επιβραδυνθεί.

Το ίδιο μήνυμα αναμένεται να στείλουν και οι G20 που συνεδριάζουν επίσης στην αμερικανική πρωτεύουσα. Όμως, οι συνθήκες αυτήν την περίοδο δεν είναι ευνοϊκές.

Στις ΗΠΑ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) σαγηνεύει τα πλήθη υποσχόμενος έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και την επιβολή τελωνειακών δασμών σε βάρος του Μεξικού.

Παράλληλα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το βρετανικό δημοψήφισμα υπέρ του Brexit μπορεί να εμπνεύσει και άλλες χώρες να αμφισβητήσουν την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση. Εξάλλου, η συνθήκη ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ –η περίφημη TTIP– συναντά έντονες αντιδράσεις στη Γηραιά Ήπειρο.

Η παγκοσμιοποίηση «θα πρέπει να είναι ελαφρώς διαφορετική», είπε η Λαγκάρντ, καλώντας όλες τις χώρες να σκύψουν περισσότερο πάνω στα προβλήματα «εκείνων που κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο». Ζήτησε, επίσης, από τις 189 χώρες-μέλη του ΔΝΤ να επενδύσουν περισσότερο στην εκπαίδευση και σε έργα υποδομής και, κυρίως, να μην υποκύψουν στην ηττοπάθεια.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ (Jim Yong Kim) παραδέχτηκε ότι οι ανισότητες παραμένουν «πολύ ισχυρές» και ότι όλοι θα πρέπει να συνδράμουν ώστε «η ανάπτυξη να είναι πιο ισόρροπη».

Η Ουάσιγκτον παραδέχεται ότι η φιλελευθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας γέννησε ένα «αίσθημα φόβου», όπως είπε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου (Jack Lew). Ο Λιου ανέφερε ότι πολλοί εκφράζουν την αγωνία πως η ανάπτυξη «δεν ωφελεί τους ανθρώπους εκεί όπου ζουν, τους εργάτες, εκείνους που παλεύουν για να δώσουν ευκαιρίες στα παιδιά τους».

Η οργάνωση Oxfam, που αγωνίζεται κατά της φτώχειας, ζήτησε επίσης από τους ηγέτες όχι μόνο να εξετάσουν το συλλογική συνείδηση αλλά και να αναλάβουν δράση. «Η οργή εναντίον των ελίτ σε όλον τον κόσμο είναι το σύμπτωμα ενός γενικευμένου θυμού εναντίον μιας οικονομίας που ωφελεί το 1% (των πλουσιότερων). Πρέπει να έχουμε μια οικονομία που να λειτουργεί για το υπόλοιπο 99%», είπε το στέλεχος της οργάνωσης Μαξ Λόσον (Max Lawson).

Η άνοδος του προστατευτισμού είναι σημάδι «μιας εντεινόμενης δυσπιστίας απέναντι στις οικονομικές ελίτ», προειδοποίησε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα (Paulo Nogueira Batista), αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας που έχουν ιδρύσει οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ