ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία - ΔΝΤ: Προστριβές για το ελληνικό χρέος

Γερμανία - ΔΝΤ: Προστριβές για το ελληνικό χρέος
Eurokinissi

Έντονες είναι οι προστριβές του ΔΝΤ με την γερμανική κυβέρνηση λόγω του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Όπως γράφει η εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten και σύμφωνα με την Deutsche Welle «η διάσωση της Ελλάδας οδηγεί σε προστριβές τους δανειστές. Παρόλο που η γερμανική βουλή πριν από ένα και πλέον χρόνο συναίνεσε στο τρίτο πακέτο βοήθειας 86 δισεκατομμυρίων ευρώ και πλήρωσε ορισμένα τμήματα αυτού, ωστόσο μια σημαντική προϋπόθεση δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί».

Η Γερμανία στήριξε το «ναι» στο νέο ελληνικό πρόγραμμα με την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει και το ΔΝΤ στη διάσωση της χώρας.

«Η καγκελάριος Μέρκελ από την αρχή της κρίσης ήθελε τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως δανειστή. Το ΔΝΤ όμως δεν έχει εγκρίνει καμία πίστωση μέχρι τώρα στο τρίτο πρόγραμμα. Και αυτό οδηγεί σε προστριβές με την γερμανική κυβέρνηση», γράφει η εφημερίδα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέλει να αποφύγει κάθε συζήτηση για νέα απομείωση του ελληνικού χρέους πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2017 «μέχρι τώρα όμως το ΔΝΤ εμφανίζεται σκληρό. Η κυρία Λαγκάρντ βλέπει με σκεπτικισμό μια περεταίρω βοήθεια προς την Ελλάδα. Το ΔΝΤ θέλει να εκμαιεύσει από τα ευρωπαϊκά κράτη ποιο θα είναι το ύψος της μείωσης του χρέους στο οποίο προτίθενται να προχωρήσουν».

Η καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι ακόμη ένας επιβαρυντικός παράγοντας. Στο ερχόμενο Εurogroup, στις 10 Οκτωβρίου, αναμένεται να συζητήσει το θέμα αλλά και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.

«Άμεσο οικονομικό θέμα όμως δεν τίθεται προς το παρόν αφού η οικονομική εξασφάλιση της Ελλάδας για τους επόμενους μήνες είναι βέβαιη», επισημαίνει η εφημερίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ