ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Θα ήθελα κάποιοι υπουργοί να είναι πιο πιστοί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Γ. Στουρνάρας: Θα ήθελα κάποιοι υπουργοί να είναι πιο πιστοί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Την άποψη ότι έχει φτάσει η στιγμή οι δανειστές να εκπληρώσουν την υπόσχεση που έδωσαν στην Ελλάδα το 2012 και να προχωρήσουν σε μία ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους, όπως τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στο Associated Press, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μία δίκαιη κίνηση, με δεδομένη τη τεράστια αναδιάρθρωση που έχει επιτύχει η Ελλάδα στην οικονομία της. Κανείς δεν ζητά διαγραφή του χρέους. Μπορεί να γίνει μία ήπια αναδιάρθρωση, στην οποία θα περιλαμβάνεται επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και μία ήπια μείωση των επιτοκίων».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στο τρίτο Μνημόνιο, ο διοικητής της ΤτΕ, υποστήριξε ότι θα είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και των πιστωτών να υπάρξει χαλάρωσή τους.


«Ο στόχος για πρωτογενές στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι πολύ φιλόδοξος, αν και μπορεί να επιτευχθεί. Όμως μία μικρή μείωση του θα ήταν υποστηρικτική της ανάπτυξης», και επεσήμανε ότι το «τρέχον πρόγραμμα «περιλαμβάνει» πολλά φορολογικά βάρη».

Ο κ. Στουρνάρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, εκφράζοντας την άποψη ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται, πλέον, περισσότερο πρόθυμη να το εφαρμόσει, αλλά υπάρχουν κάποιοι υπουργοί που δεν είναι και τόσο δραστήριοι.

«Θα ήθελα να δω ορισμένους υπουργούς να είναι περισσότεροι πιστοί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στην ανάπτυξη της γης, της γης η οποία ανήκει στο κράτος και μάλιστα μέσω ενός κατάλληλου, νέου νομοθετικού πλαισίου. Αυτό θα αποτελούσε έναν καταλύτη που θα οδηγούσε υψηλότερα τον ρυθμό ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, χωρίς, πάντως, να αναφέρει ξεκάθαρα σε ποιον ή ποιους υπουργούς αναφέρεται.

Τέλος, έκανε την εκτίμηση ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές «είναι ακόμη κάτι μακρινό. Η χώρα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει μία ακόμη αξιολόγηση και να προχωρήσει σε μία ή δύο ιδιωτικοποιήσεις», πριν προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ