ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα επόμενα βήματα για τη χαλάρωση των capital controls

Τα επόμενα βήματα για τη χαλάρωση των capital controls
EUROKINISSI/φωτογραφία αρχείου

Το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την άρση των capital controls παρουσίασαν στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ειδικότερα, το Financial Committee του ΔΝΤ ενημερώθηκε πως η ελληνική κυβέρνηση ολοκλήρωσε πρόσφατα μια πρώτη σημαντική φάση για την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών επιτρέποντας την πρόωρη, μερική ή ολική αποπληρωμή δανείων.

Σύμφωνα με την ενήμερωση των ελληνικών αρχών ουσιαστικά έτσι εξαλείφθηκε ένας από τους τρεις κύριους πυλώνες των ελέγχων κεφαλαίων στην Ελλάδα.

"Η χαλάρωση του δεύτερου πυλώνα , ήτοι οι περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών είναι επίσης σε εξέλιξη και θα ακολουθήσει η σταδιακή χαλάρωση του τρίτου και τελευταίου πυλώνα, δηλαδή η δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό", τονίστηκε στη σχετική ενημέρωση.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση συσχετίζει την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών με τη διευθέτηση του ζητήματος του χρέους και τη συμμετοχή της Ελλάδος στο προγράμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξελίξεις που θα επιταχύνουν την άρση των capital controls.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ