ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές κυβέρνησης–θεσμών στη τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου

Δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές κυβέρνησης–θεσμών στη τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χωρίς απτό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε αργά το Σάββατο το βράδυ η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπρόσωπους των θεσμών.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι συνεργάτες του ενημέρωσαν αναλυτικά τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM για τις ελληνικές θέσεις και σύμφωνα με πληροφορίες παρά τη διάθεση συμβιβασμού που επέδειξε η ελληνική πλευρά δεν κατέστη δυνατόν να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Πλέον το βάρος πέφτει στη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλώντ Γιούνκερ. Εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορέσει να περιορίσει τις διαφορές, τότε το EuroWorking Group που θα συγκληθεί σήμερα ή αύριο ενδεχομένως να συντάξει μια θετική έκθεση προόδου για το ελληνικό πρόγραμμα.

Πάντως, οι συνομιλίες θεσμών–κυβέρνησης αναμένεται να επαναληφθούν σήμερα Κυριακή, εστιάζοντας εκ νέου στο μεγάλο πρόβλημα που είναι οι πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικίας. Εάν αυτό το ακανθώδες πρόβλημα ξεπεραστεί τότε η όλη διαδικασία που αφορά στα εκκρεμή προαπαιτούμενα της πρώτης λίστας θα προχωρήσει πιο σύντομα.

Για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας η κυβέρνηση θα μπορούσε να δεχθεί μια λύση που οδηγεί στην προστασία περίπου του 50% των ιδιοκτητών, όταν η αρχική θέση της αφορούσε στο 75% των οφειλετών και εκείνη των θεσμών μόλις το 20%.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρενέβη χθες στο θέμα με δήλωσή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στη διαπραγμάτευση, λέγοντας πως η κυβέρνηση προχωρά, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους εταίρους όσο όμως και απέναντι στον ελληνικό λαό, και ότι η βασική δέσμευση βάσει της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε εκ νέου τη λαϊκή εντολή ήταν η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. «Θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων» είπε ο κ. Τσίπρας.

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM έχουν θέσει στην ελληνική πλευρά διορία έως τις 11 Νοεμβρίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ψήφιση των εκκρεμών -πρώτων- προαπαιτούμενων που συνδέονται με την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ. Την ίδια ημέρα θα βρεθούν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων για εκ του σύνεγγυς επαφές με τη κυβέρνηση αναφορικά με τη δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων.

Στα νέα προαπαιτούμενα μέτρα θα περιλαμβάνεται η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι αλλαγές στη διακυβέρνηση των τραπεζών, το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου και οι αλλαγές στη φορολογία και στη φορολογική διοίκηση.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταφέρει κάποια προαπαιτούμενα από την πρώτη στη δεύτερη λίστα για να κερδίσει χρόνο. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Eurogroup, που θα συγκληθεί αύριο στις Βρυξέλλες, και κάτι που θα πρέπει να υποστηριχτεί από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ