ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα funds «γύπες» περιτριγυρίζουν τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών επιχειρήσεων

Τα funds «γύπες» περιτριγυρίζουν τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών επιχειρήσεων
Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη

Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης και της διευθέτησης του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων είναι κεντρικός στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Προτάσεις για την αντιμετώπιση του θέματος των κόκκινων δανείων επεξεργάζονται συγχρόνως η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΤΧΣ, ενώ το ζήτημα θα αποτελέσει και αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το σύνολο των κόκκινων δανείων, το 5% είναι καταναλωτικά, το 65% μεγάλα επιχειρηματικά και το 35% στεγαστικά και δάνεια των μικρομεσαίων.

Αν και δύσκολα θα αποφευχθεί η πώληση τμήματος των μη εξυπηρετούμενων μεγάλων επιχειρηματικών δανείων – ύψους περίπου 60-70 δισ. ευρώ –βούληση της κυβέρνησης είναι να προστατευθούν τα στεγαστικά δάνεια και να αποτραπεί η αγορά τους από funds «γύπες».

Στη βάση αυτή το υπουργείο Ανάπτυξης θα επιδιώξει να μπουν κοινωνικά κριτήρια για την αναδιάρθρωσή των κόκκινων δανείων με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και το «νόμο Κατσέλη». Το κυρίαρχο δε κριτήριο για την προστασία των στεγαστικών δανείων θα είναι το εισοδηματικό.

Η διαδικασία ρύθμισης δανείων θα περνά μέσα από τον νεοσύστατο φορέα του Δημοσίου, ο οποίος και θα καθορίζει την ικανότητα κάθε νοικοκυριού να αποπληρώνει τις οφειλές του με βάση το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που παρουσιάζεται από τον κάθε δανειολήπτη. Ο φορέας αυτός θα λειτουργεί και προληπτικά προτού ο καταναλωτής λάβει στεγαστικό δάνειο αξιολογώντας τη δανειοληπτική του ικανότητα.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη δήλωσε προ ημερών πως ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν φτάσει περίπου στο 50% και έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ.

Η ίδια διαβεβαίωσε πως δεν θα επιτραπεί η πώληση στεγαστικών δανείων καθώς και δανείων μικρομεσαίων επιχειρηματιών από τις τράπεζες σε funds, αποκαλύπτοντας πως αυτή η εξέλιξη είχε αποτραπεί στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού με τους εκπροσώπους των θεσμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ