ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τροχιοδεικτικά» από την Κομισιόν για τη δεύτερη αξιολόγηση

«Τροχιοδεικτικά» από την Κομισιόν για τη δεύτερη αξιολόγηση
Ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. EPA

Το μήνυμα πως όσο συντομότερα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και τα 56 προαπαιτούμενα που αυτή περιλαμβάνει, τόσο πιο σύντομα θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους αναμένεται να απευθύνει σήμερα από το βήμα του 1ου Thessaloniki Summit ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Το συνέδριο που διοργανώνει σήμερα και αύριο ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη στοχεύει στην ανάδειξη των κυριοτέρων ζητημάτων που θα επηρεάσουν το μέλλον της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Ελλάδας.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος θα είναι ο σημερινός κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου αναμένεται να αναφερθεί σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που άπτονται της διαπραγμάτευσης της Ελλάδος με τους θεσμούς, σε ευρύτερα θέματα επενδύσεων, αλλά και στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα και σχετίζονται με το προσφυγικό και περιφερειακά γεωπολιτικά ζητήματα.

Σε σχέση με την δεύτερη αξιολόγηση που θα εκκινήσει σε 5 ημέρες από σήμερα ο κ. Σχοινάς αναμένεται να εκφράσει τη θέση πως η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτούμενων θα προηγηθεί των τελικών αποφάσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θέση που εξέφρασε και ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας προ ημερών από την Ουάσιγκτον στο CNN Greece.

Το απογευματινό πρόγραμμα του 1ου Thessaloniki Summit περιλαμβάνει και πάνελ με «άρωμα» θεσμών. Συγκεκριμένα στη θεματική ενότητα με τίτλο: «Η ελληνική οικονομία: εξελίξεις και τρέχουσες προοπτικές» θα εξετασθούν τα επιτεύγματα της Ελλάδα κατά τα χρόνια της οικονομικής προσαρμογής, οι τρέχουσες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σε αυτή την ενότητα θα μετέχει ο Κρις Άλεν ο «τοποτηρητής» του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς, στέλεχος που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχει βοηθήσει πολλές φορές να ξεπερασθούν εμπόδια στη διαπραγμάτευση και διακατέχεται από πραγματικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Στο ίδιο πάνελ θα μετέχουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου και ο Ζλοτ Νταρβάς, οικονομολόγους του think tank Bruegel, στις Βρυξέλλες, ο οποίος έχει ασχοληθεί ερευνητικά με το ελληνικό χρέος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ