ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WEF: Βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού

WEF: Βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού

Την 31η θέση στον παγκόσμιο δείκτη Ταξιδιωτικής και Τουριστικής Ανταγωνιστικότητας, που περιλαμβάνει συνολικά 141 χώρες, κατέλαβε η Ελλάδα για το 2015. Η Ελλάδα (με βαθμολογία 4,36) κατατάχθηκε στην 31η θέση από την 32η θέση που κατείχε το 2013 και την 29η θέση το 2011.

Ο βασικός δείκτης που αποτυπώνει την ανταγωνιστικότητα των χωρών - τουριστικών προορισμών, με βάση 14 επιμέρους δείκτες, δημοσιοποιείται κάθε δύο χρόνια από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum- WEF).

Στους επιμέρους δείκτες, υψηλές θέσεις καταλαμβάνει η Ελλάδα σε τομείς όπως είναι η υγεία και υγιεινή και οι τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες. Στον αντίποδα, χαμηλές είναι οι επιδόσεις της σε τομείς όπως το γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον και η ανταγωνιστικότητα των τιμών.

Ειδικότερα, η κατάταξη της Ελλάδας στους επιμέρους δείκτες σε σχέση με τη θέση των 141 χωρών και με ανώτερη βαθμολογία το «7» έχει ως εξής: 9η θέση για την υγεία - υγιεινή, 12η για τις τουριστικές υποδομές - υπηρεσίες, 24η για την προτεραιότητα στον τουρισμό, 27η για τις υποδομές των αεροπορικών μεταφορών, 32η για τους πολιτιστικούς πόρους, 45η για το ανθρώπινο δυναμικό, 46η για τους φυσικούς πόρους, 49η για την ετοιμότητα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, 51 για το οδικό δίκτυο μεταφορών και τα λιμάνια, 57η για την ασφάλεια - προστασία, 61η για την περιβαλλοντική αειφορία, 104η για το επιχειρηματικό περιβάλλον και 113η για την ανταγωνιστικότητα των τιμών.

Την ίδια στιγμή, στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό δείκτη Ταξιδιωτικής και Τουριστικής Ανταγωνιστικότητας, που συγκρίνει τις επιδόσεις συνολικά 37 χωρών, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 18η θέση.

Στην πρώτη και στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ανέβηκαν φέτος η Ισπανία και η Γαλλία με βαθμολογίες 5,31 και 5,24 αντίστοιχα, παίρνοντας τις θέσεις της Ελβετίας και της Γερμανίας που κατείχαν τις δύο πρώτες θέσεις στον δείκτη του 2013.

Τη δεκάδα στον φετινό δείκτη, μετά τις δύο πρώτες χώρες, συμπληρώνουν κατά σειρά η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ελβετία, η Αυστραλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς.

Σε ότι αφορά τον άμεσο ανταγωνισμό, η Ελλάδα χάνει τη μάχη σε σχέση με την Ισπανία και την Πορτογαλία, που καταλαμβάνουν την 1η και τη 15η θέση αντίστοιχα, ενώ έχει καλύτερη κατάταξη από την Τουρκία και την Κύπρο που βρίσκονται στην 44η και 36η θέση αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ