ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 83,44% η στελέχωση της φορολογικής διοίκησης

Στο 83,44% η στελέχωση της φορολογικής διοίκησης
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Υποστελεχωμένη είναι η φορολογική διοίκηση όπως προκύπτει από στοιχεία που κοινοποίησε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή γιατί δεν προσλαμβάνονται επί πλέον ελεγκτές ή δεν μετακινούνται υπάλληλοι με αντίστοιχες γνώσεις στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), ώστε να μπορέσει η ελεγκτική υπηρεσία να ανταποκριθεί στον ολοένα και αυξανόμενο όγκο εντολών ελέγχου, ο κ. Αλεξιάδης απάντησε πως η πληρότητα σε εφοριακούς υπαλλήλους στο ΚΕΦΟΜΕΠ ανέρχεται περί του 95% αυτή τη στιγμή, όταν η μέση πληρότητα σε εφοριακούς υπαλλήλους στο σύνολο των υπηρεσιών της ΓΓΔΕ ανέρχεται επί του παρόντος στο 83,44% σε σχέση με τις προβλέψεις της απόφασης κατανομής των οργανικών θέσεων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών η Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου, μεριμνά διαρκώς, στο μέτρο του δυνατού, για τη στελέχωση όλων των υπηρεσιακών μονάδων με το αναγκαίο προσωπικό, που υπάγονται στην αρμοδιότητά της. Εντούτοις, είναι γεγονός ότι η διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής, λόγω της σημαντικής έλλειψης υπαλλήλων.

Προς αντιμετώπιση αυτής της έλλειψης, τα τελευταία έτη ενισχύονται οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ με ιδιαίτερη μέριμνα για τις φοροελεγκτικές, με το διορισμό νέων εφοριακών υπαλλήλων, ενώ έχουν προωθηθεί σχετικές διαδικασίες αφενός για την κίνηση διαδικασιών πρόσληψης υπαλλήλων κλάδου Πληροφορικής μέσω ΑΣΕΠ και αφετέρου για την απόσπαση υπαλλήλων από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, για την στελέχωση των οργανικών μονάδων της ΓΓΔΕ με προσωπικό με σχετικά τυπικά προσόντα.

Τέλος, ο κ. Αλεξιάδης διαβεβαίωσε πως εξετάζονται διαρκώς όλες οι εναλλακτικές λύσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία (μετακινήσεις, αποσπάσεις, μεταθέσεις, μετατάξεις υπαλλήλων), ώστε να στελεχωθούν οι υπηρεσίες που έχουν κάθε φορά ανάγκη με το απαιτούμενο προσωπικό, να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί το ελεγκτικό δυναμικό τους και να ασκείται αποτελεσματικά το έργο τους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ