ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται, το επίδομα θέρμανσης όχι

Η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται, το επίδομα θέρμανσης όχι
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Στα 95 λεπτά το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η εκτιμώμενη τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά επίσημα αύριο. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της προηγούμενης χειμερινής περιόδου κυμάνθηκε στα 85 λεπτά.

Ωστόσο, αν και οι τιμές διάθεσης του εν λόγω καυσίμου θα είναι κατά πολύ αυξημένες λόγω του φόρου και των διεθνών τιμών, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα είναι συνολικά 105 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν και πέρυσι.

Οι φόροι καλύπτουν το 51,1% της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης (έναντι 32,1 % που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος), 68,3 % της λιανικής τιμής της βενζίνης (66,2 % στην ΕΕ) και 51,3 % του πετρελαίου κίνησης (61,4 % στην ΕΕ).

Στη βάση αυτά τα νοικοκυριά θα κληθούν τη χειμερινή σεζόν 2016-2017 να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουν να ζεσταθούν.

Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να ελέγξει τις αντιδράσεις το υπουργείο Οικονομικών μελετάει μια σειρά από αλλαγές στη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, με σημαντικότερη αυτή της επιλογής των ζωνών ανάλογα με την πόλη που βρίσκεται το ακίνητο, και όχι τον νομό. Αυτό επιδιώκεται για να μπορέσει να γίνει καλύτερη κατανομή μεταξύ πεδινών, ημιορεινών και ορεινών περιοχών.

Πάντως τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν θα αλλάξουν. Αυτό σημαίνει ότι και φέτος η επιδότηση των 25 λεπτών ανά λίτρο θα αφορά άγαμους με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ και έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί). Αμετάβλητο παραμένει και το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας στα 100.000 ευρώ για τους άγαμους και στα 200.000 ευρώ για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες και με την επιδότηση η τιμή του πετρελαίου θα πέσει στα 70 λεπτά το λίτρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ