ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «αέρα» ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης

Στον «αέρα» ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Η κυβερνητική εταιρεία ΝΙ-CO Ltd της Βόρειας Ιρλανδίας έχει αναλάβει το απαιτητικό έργο της οργάνωσης του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Επικεφαλής της τεχνικής ομάδας υποστήριξης της NI-CO είναι ο Τζέρι Φιτζπάτρικ, ο οποίος εποπτεύεται από την Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Structural Reform Support Service - SRSS), την μετεξέλιξη της Task Force.

Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης θα έχει 3,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους, 16 δισ. ευρώ κινητή και ακίνητη περιουσία και προϋπολογισμό 38 δισ. ευρώ.

Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το νέο Ταμείο θα παρουσιάσει, σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού του, έλλειμμα της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ. Το 2017, θα μειωθεί στα 1,1 δισ. ευρώ έπειτα από ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης των 1,7 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, και για το 2017, το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ προεξοφλούν ότι θα χρησιμοποιηθεί και ο μικρός κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ, με τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 8 ταμεία κύριας ασφάλισης που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ (πλην του Δημοσίου) μόνο ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ και το ΤΑΥΤΕΚΩ θα παρουσιάσουν μικρά πλεονάσματα.

Πάντως, ήδη τα προβλήματα είναι μεγάλα, καθώς δεν έχουν ενοποιηθεί τα μητρώα των ασφαλισμένων και των περιουσιακών στοιχείων των επιμέρους Ταμείων, η διοικητική αναδιοργάνωση, η στελέχωση των υπηρεσιών και η μεταφορά του προσωπικού στον ΕΦΚΑ δεν έχουν προχωρήσει και η καταβολή των υντάξεων και των άλλων παροχών γίνεται με το σταγονόμετρο.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η διοίκηση του νέου Ταμείου είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών 1,5 εκατομμυρίων ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και αγροτών με βάση το πραγματικό εισόδημα των παραπάνω κοινωνικών ομάδων και ο επανυπολογισμός 2,3 εκατομμυρίων ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων (πλην ΟΓΑ) με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο από σήμερα, και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ