ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Σταθάκης: «Κούρεμα» στα επιχειρηματικά χρέη εφόσον συμφωνούν οι πιστωτές (vid)

Γ. Σταθάκης: «Κούρεμα» στα επιχειρηματικά χρέη εφόσον συμφωνούν οι πιστωτές (vid)
EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου

Ένα εξωδικαστικό μηχανισμό αναδιάρθρωσης και επίλυσης των χρεών των επιχειρήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο και τράπεζες, για ενδεχόμενη μείωση του ύψους των χρεών τους εφόσον συμφωνεί η πλειονότητα των πιστωτών τους, προωθεί η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης, στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στα στεγαστικά δάνεια και τους πλειστηριασμούς, διευκρίνισε ότι «όταν έχετε στεγαστικό με τον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη καλύπτεστε και για χρέη προς δημόσιο και για χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς ισχύει για όλες τις κατηγορίες δανείων».
«Αν δεν έχετε στεγαστικό δάνειο υπάρχει μικρό νομικό κενό, και συζητάμε πώς θα καλυφθεί» σημείωσε, ενώ διαβεβαίωσε πως υπάρχει δυνατότητα αλλαγών από την κυβέρνηση διαβεβαίωσε. Η ρύθμιση ισχύει μέχρι τέλους του 2018.

Ο υπουργός Οικονομίας, επεσήμανε ότι υπάρχουν δυο κατηγορίες δανειοληπτών: αφενός τα νοικοκυριά, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αφετέρου οι έμποροι – επιχειρηματίες οι οποίοι δεν εμπίπτουν στους προστατευτικούς νόμους, αλλά ανήκουν στον πτωχευτικό κώδικα, ενώ δήλωσε ότι με κυβερνητική ρύθμιση απαγορεύεται η πώληση της πρώτης κατοικίας των εμπόρων – επιχειρηματιών σε funds.

Επίσης, ανέφερε πως οι τράπεζες, από κοινού με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), έθεσαν ως στόχο να απομειώσουν το 40% των κόκκινων δανείων τους έως το 2019, με κάθε τράπεζα να καλείται να εκπονήσει το δικό της πρόγραμμα. «Η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα» τόνισε.

Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τις χθεσινές αποκαλύψεις του Ολάντ για το «σχέδιο δραχμής» στη Ρωσία, αλλά και τη φημολογούμενη παρέμβαση του Μπιλ Κλίντον στον Τσίπρα για να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, ο κ. Σταθάκης είπε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση και πως δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ