ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναντήσεις με επιχειρηματικούς φορείς ξεκινά ο Γ. Πιτσιλής

Συναντήσεις με επιχειρηματικούς φορείς ξεκινά ο Γ. Πιτσιλής

Τη βούληση της φορολογικής διοίκησης να βοηθά την υγιή επιχειρηματικότητα και τις εξωστρεφείς εταιρείες εξέφρασε ο Γενικός Γραμματεας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής από το βήμα του Thessaloniki Summit.

«Η φορολογική διοίκηση έχει στόχο να βοηθά την υγιή επιχειρηματικότητα, τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, στο επόμενο διάστημα, θα επιδιώξουμε συναντήσεις με όλους τους επιχειρηματικούς φορείς, για να ακούσουμε τα αιτήματά τους τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο, εν όψει της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής από το 2017, όσο και σε στρατηγικό επίπεδο για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η φορολογική αρχή οφείλει να είναι κοντά στο επιχειρείν και να το διευκολύνει, αντί να το επιβαρύνει, στο μέτρο, πάντα, που της επιτρέπει το πλαίσιο, στο οποίο κινείται», προσέθεσε.

Αναφερόμενος στους φορολογικούς ελέγχους είπε πως βελτιώνονται οι υποδομές και η προσέγγισή της ΓΓΔΕ.

«Αυτό ξεκινήσαμε ήδη να κάνουμε με αφορμή τους φορολογικούς ελέγχους, όπου το ζητούμενο δεν είναι η επιβολή προστίμου και μόνο, αλλά το φορολογικό ιστορικό της ελεγχόμενης επιχείρησης και η συνολική συμπεριφορά της, ώστε να αντλήσουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και ο έλεγχος να έχει ουσία και όχι μόνο εντυπώσεις», είπε.

Στο σημείο αυτό ανέφερε πως έχει ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου η λειτουργία μεικτών κλιμακίων τελωνειακών και εφοριακών στα σύνορά με τη Βουλγαρία, στον Προμαχώνα, που αποτελεί και τη βασική δίοδο, από την οποία εισέρχονται και εξέρχονται τα φορτηγά μεταξύ των δύο χωρών.

«Στον Προμαχώνα έχουμε ξεκινήσει δειγματοληπτικά την καταγραφή των παραστατικών διακίνησης. Και στην είσοδο και στην έξοδο. Παράλληλα, έχει φτιαχτεί ένα λογισμικό, με το οποίο η καταγραφή αυτή στέλνεται σε πραγματικό χρόνο στις κεντρικές μας υπηρεσίες και κουμπώνει πάνω στα προγράμματα, που έχουμε ήδη, και στα οποία περιμένουμε την υποβολή των σχετικών δηλώσεων. Αν η σχετική δήλωση δεν υποβληθεί ,υπάρχει ένα κενό το οποίο μας δημιουργεί λόγο για έλεγχο. Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώθηκε και αύξηση των παραβάσεων κατά περίπου 180% το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα από τα βασικά αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο και ακούσαμε με προσοχή από την πρώτη στιγμή», είπε ενδεικτικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ