ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κούρεμα συντάξεων και ενοποιήσεις ταμείων με τη βούλα του κουαρτέτου

Κούρεμα συντάξεων και ενοποιήσεις ταμείων με τη βούλα του κουαρτέτου
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Κούρεμα» των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ και ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα, θα περιλαμβάνει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση οι βασικές πτυχές της οποίας θα αποκρυσταλλωθούν από την προσεχή Τρίτη με την κάθοδο στην Αθήνα των κλιμακίων των θεσμών.

Το τελικό σχέδιο για το ασφαλιστικό αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά την οριστικοποίηση των μετρήσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων από ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM.

Βάσει του Μνημονίου από το ασφαλιστικό πρέπει να επιτευχτεί δημοσιονομική εξοικονόμηση 1,7 δισ. ευρώ. Για να γίνει αυτό προωθούνται μειώσεις των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, με νέα κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία θα είναι υψηλότερα (π.χ., 75%) για όσους λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ και θα μειώνονται σταδιακά στο 65% ή και στο 55% για όσους λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις.

Στον νέο υπολογισμό ενδέχεται να λαμβάνεται υπόψη και η ηλικία εξόδου του συνταξιούχου, δηλαδή η μείωση της σύνταξης να είναι μεγαλύτερη εφόσον ο συνταξιούχος είχε αποχωρήσει σε ηλικία μικρότερη των 55 ετών.

Για την ώρα είναι άγνωστο το τι θα ισχύσει με τα επικουρικά ταμεία, δηλαδή εάν θα προχωρήσει η ενσωμάτωσή τους στα κύρια ταμεία ασφάλισης. Φαίνεται πως υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση για τη διατήρηση των επικουρικών συντάξεων, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο -έχει ταχθεί υπέρ της ουσιαστικής κατάργησής τους και της ένταξής τους στην κύρια ασφάλιση- να υποχωρεί μπροστά στις έντονες αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για το θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ