ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Σόιμπλε: Συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018

Β. Σόιμπλε: Συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018
REUTERS / JAMES LAWLER DUGGAN

Στην ανάγκη να μην παρεκκλίνει η Ελλάδα από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων παρά την πρόοδο που παραδέχεται ότι έχει καταγράψει, στάθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανική εφημερίδα όπου έστειλε σαφές μήνυμα στη χώρα μας να ξεχάσει κάθε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους πριν το 2018.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μίλησε στην Stuttgarter Nachrichten και αρχικά αναφέρθηκε στην πρόοδο που καταγράφει η ελληνική οικονομία τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι Έλληνες σημειώνουν προόδους δεν θα πρέπει όμως να πιστέψουν ότι μπορούν να σταματήσουν να εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουν δεσμευθεί. Η άποψη που ακούγεται ότι η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αβέβαιη επειδή το χρέος δεν ειναι βιώσιμο αποτελεί... παρεξήγηση».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διέψευσε το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το ΔΝΤ, το οποίο ζητά δραστικά μέτρα ούτως ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.

«Το ΔΝΤ αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί και ότι αυτά επαρκούν για να φέρουν τη χώρα σε ένα διαρκές μονοπάτι ανάπτυξης, αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούριο.

Οι Έλληνες, αντιθέτως, έλεγαν πάντα: Θα τα καταφέρουμε. Ως εκ τούτου, την άνοιξη συμφωνήσαμε ότι η Αθήνα θα λάβει πρόσθετα μέτρα εάν το ΔΝΤ έχει δίκιο ως προς την απαισιοδοξία του. Αυτό υπενθύμισα στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών στη συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα και με διαβεβαίωσε ότι είναι έτσι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε για το συγκεκριμένο θέμα.

Στο θέμα που... καίει την Ελλάδα, αυτό της ελάφρυνσης του χρέους, ο Σόιμπλε ήταν κατηγορηματικός τονίζοντας ότι η όποια συζήτηση θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.

«Η όποια συζήτηση για ελάφρυνση χρέους τη δεδομένη περίοδο, θα εξασθενήσει τη μεταρρυθμιστική διάθεση της Ελλάδας. Το πρόβλημα δεν είναι άλλωστε το χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Εκεί πρέπει να γίνει η αρχή», τόνισε χαρακτηστικά ο Σόιμπλε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ