ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Ελάφρυνση του χρέους τότε... και αν

Σόιμπλε: Ελάφρυνση του χρέους τότε... και αν
REUTERS/Axel Schmidt

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, υπό προϋποθέσεις, αφήνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Genaral Anzeiger της Βόννης.

«Θα διεκπεραιώσουμε το τρίτο πρόγραμμα, έως το τέλος του 2018 και τότε θα αποφασίσουμε τι είναι ενδεχομένως ακόμα αναγκαίο» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε ερωτηθείς για ελάφρυνση του χρέους.

Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος «αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η ανεπαρκής ανταγωνιστικότητά της». «Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε ότι δεν προτίθεται να συγκρουστεί με το Ταμείο και συνέχισε:

«Το ΔΝΤ αμφιβάλλει -και αυτό δεν είναι νέο- ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει, αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί και ότι αυτό αρκεί ώστε να βαδίσει η χώρα προς ένα διαρκές μονοπάτι ανάπτυξης. Οι Έλληνες αντίθετα επαναλαμβάνουν: θα τα καταφέρουμε. Γι' αυτό και την άνοιξη συμφωνήσαμε, η Αθήνα να λάβει πρόσθετα μέτρα, εάν επαληθευτεί η απαισιοδοξία του ΔΝΤ. Αυτό, το υπενθύμισα ξανά στον Έλληνα ομόλογό μου στο Eurogroup της Δευτέρας».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνοντας ότι «πολλά πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Ας πάρουμε ως παράδειγμα την ανάπτυξη στην Ισπανία. Η Ιταλία θα έχει θετική εξέλιξη στην οικονομία. Οι Έλληνες κάνουν, επίσης, πρόοδο, δεν θα πρέπει όμως να πιστέψουν ότι μπορούν να σταματήσουν τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις» επεσήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ