ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η συγχώνευση της δεκαετίας στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο

Η συγχώνευση της δεκαετίας στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο

Στη μεγαλύτερη συγχώνευση που έχει καταγραφεί στον τραπεζικό κλάδο της Ιταλίας από το 2007 και μετά συμφώνησαν οι μέτοχοι της Banco Popolare SC και της Banca Popolare di Milano (BPM). Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία της τρίτης ισχυρότερης τράπεζας στη χώρα με ενεργητικό που θα ξεπερνά τα 170 δισ. ευρώ. Το νέο τραπεζικό σχήμα θα έχει 4 εκατ. πελάτες, 25.000 εργαζομένους και μερίδιο αγοράς που θα φτάνει το 8,2%. Η χρηματιστηριακή αξία του νέου ομίλου θα ανέρχεται σε 5,7 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες τράπεζες στην Ιταλία είναι η UniCredit και η Intesa Sanpaolo.

Η Banco Popolare θεωρείται μια από τις τράπεζες με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια στην Ιταλία. Τα περισσότερα κόκκινα δάνεια έχει αναλογικά η Monte dei Paschi. Τα κόκκινα δάνεια των ιταλικών τραπεζών εκτιμάται ότι συνολικά ανέρχονται σε 360 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών χαιρέτισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι είχε πιέσει από την πλευρά του για να κλείσει αυτή η συμφωνία και να ισχυροποιηθεί ο τραπεζικός κλάδος της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας στην ευρωζώνη.

Η νέα τράπεζα που δημιουργείται θα ονομάζεται Banco BPM, όπως ανακοίνωσε η Banco Popolare. Η συμφωνία αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία εννέα χρόνια, από τότε που η Monte dei Paschi εξαγόρασε την Banca Antonveneta. Το ντιλ έκλεισε έπειτα από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων.

Προσπάθεια αναδιάρθρωσης κάνει αυτό το διάστημα και η Monte dei Paschi, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίων κατά 5 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ