ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Ιράν πάει κόντρα στην απόφαση του ΟΠΕΚ

Το Ιράν πάει κόντρα στην απόφαση του ΟΠΕΚ
GETTY IMAGES/ ideal image/ David McNew / Staff

Σε σημαντική αύξηση της φετινής ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου πάνω από τα 4 εκατ. βαρέλια θέλει να προχωρήσει το Ιράν, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδά του και να ξαναμπεί πιο δυναμικά στην αγορά μετά το τέλος των κυρώσεων.

Η πολιτική αυτή της Τεχεράνης μπορεί να προκαλέσει πλήγμα στην προσπάθεια του ΟΠΕΚ να αυξήσει τις τιμές μέσω μείωσης της παραγωγής και να οδηγήσει σε νέο κύκλο διπλωματικών συγκρούσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται να συναντηθούν τον επόμενο μήνα για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες του σχεδίου μείωσης της παραγωγής. Τον Σεπτέμβριο οι χώρες του ΟΠΕΚ αποφάσισαν να μειώσουν τη συνολική ημερήσια παραγωγή ώστε αυτή να μην ξεπερνά τα 33 εκατ. βαρέλια. Είναι άγνωστο προς το παρόν το τι θα συμφωνηθεί όσον αφορά το Ιράν που πριν από τις κυρώσεις ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία. Σήμερα η ημερήσια παραγωγή μαύρου χρυσού του Ιράν εκτιμάται ότι αγγίζει τα 3,9 εκατ. βαρέλια.

Το Σεπτέμβριο η παραγωγή στη χώρα διαμορφωνόταν στα 3,6 εκατ. βαρέλια. Επίσης αυτό το διάστημα αρκετές πετρελαιοπαραγωγοί χώρες που είναι μέλη του ΟΠΕΚ επιδιώκουν να αυξήσουν την παραγωγή επειδή με τον τρόπο αυτόν θεωρούν ότι θα ενισχύσουν τη θέση τους ενόψει των διαπραγματεύσεων με τον Οργανισμό.

Η Τεχεράνη δεν θέλει μόνο να γεμίσει τα ταμεία από τις πωλήσεις μαύρου χρυσού και να αυξήσει τις διεθνείς επενδύσεις στον ενεργειακό της κλάδο. Πολλές είναι οι ξένες εταιρείες που ενδιαφέρονται να μπουν ξανά σε αυτή την προσοδοφόρα αγορά έπειτα από χρόνια απουσίας τους λόγω των κυρώσεων. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ανάμεσα στις ξένες εταιρείες που ενδιαφέρονται για χρυσά ντιλ με το Ιράν βρίσκονται και πολλές ευρωπαϊκές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ