ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσμοί: Στα βαθιά με το «καλημέρα» η δεύτερη αξιολόγηση

Θεσμοί: Στα βαθιά με το «καλημέρα» η δεύτερη αξιολόγηση
Ο Φραντσέσκο Ντρούντι, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στους θεσμούς EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ/φωτογραφία αρχείου

«Κατευθείαν στα βαθιά». Με τη φράση αυτή στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης περιέγραψε με συνοπτικό τρόπο στο CNN Greece το περιεχόμενο των σημερινών συναντήσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικολά Τζιαμαρόλι (ESM) ( η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ θα έρθει το Σάββατο) δεν θα χάσουν σήμερα χρόνο με τον προγραμματισμό των εργασιών των επομένων ημερών δεδομένου ότι το περιεχόμενο των συναντήσεων και η ατζέντα των θεμάτων έχει ήδη κλειδώσει.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε το γεγονός πως ο Ντέκλαν Κοστέλο βρίσκεται ήδη από την Τρίτη στην Αθήνα όπου και έχει επαφές με αρμόδια στελέχη για το περιεχόμενο της αξιολόγησης και των 56 προαπαιτούμενων που σχετίζονται με αυτή.

Στις 10 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε να εξετάζει με τους θεσμούς ζητήματα σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η ολοκλήρωση της επιλογής του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπερταμείου και κυρίως η επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου και ο καθορισμός του εσωτερικού κανονισμού του.

Θα ακολουθήσει συζήτηση του υπουργού Οικονομικών και των στελεχών των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και την πορεία αποπληρωμής τους. Τα απολογιστικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν πως έχουν αποπληρωθεί 2 δισ. ευρώ, ήτοι 5% περισσότερα από τον καθαρισμένο στόχο. Στη βάση αυτή θα παρασχεθούν προς επικύρωση στους θεσμούς τα σχετικά στοιχεία, ώστε το EuroWorking Group της 25η Οκτωβρίου να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 1,7 δισ. ευρώ.

Στις 12 το μεσημέρι θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης για να εξετάσει με τους θεσμούς ζητήματα σχετικά με τοις αλλαγές στην Παιδεία. Ειδικότερα στο επίκεντρο θα βρεθούν η προετοιμασία τριετούς σχεδίου δράσης για την Παιδεία, η ολοκλήρωση και εφαρμογή του σχεδίου για τη Διά Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση με ποσοτικούς στόχους για το 2017 και το 2018 και οι δράσεις για την επαγγελματική και εκπαιδευτική κατάρτιση με σειρά δράσεων για τη στήριξη εργοδοτών με στόχο την παροχή προγραμμάτων προσφοράς εργασίας και επαγγελματικής κατάρτισης.

Μετά τη 1 το μεσημέρι οι εργασίες θα διακοπούν καθώς ο Φραντσέσκο Ντρούντι, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στους θεσμούς θα ομιλήσει σε πάνελ που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, όπου αναμένεται να κάνει αναφορές στην αξιολόγηση, στο χρέος και στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών.

Οι συνομιλίες θα επανεκκινήσουν στις 4 το απόγευμα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να εξετάζει με τους θεσμούς ζητήματα που άπτονται της διαφθοράς. ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM διαφωνούν με το θέμα της έκδοσης κουπονιών για τη χρηματοδότηση κομμάτων κάτι που θέλουν να καταργηθεί. Διαφωνία εκφράζουν οι θεσμοί και για τον πρόσφατο νόμο που απαγορεύει στους βουλευτές να μετέχουν σε εταιρείες ως μέτοχοι, καθώς θεωρούν πως αντίκειται του ενωσιακού κεκτημένου. Προς συζήτηση αναμένεται να τεθεί και το θέμα της εν εξελίξει ηλεκτρονικής υποβολής των 120.000 δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) βουλευτών, δημοσίων υπαλλήλων, δικαστικών, μετόχων ΜΜΕ και λοιπών κατηγοριών προσώπων.

Οι διαπραγματεύσεις της πρώτης ημέρας θα ολοκληρωθούν με τη συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους επικεφαλής των θεσμών που θα διεξαχθεί μετά τις 5 το απόγευμα. Εκεί θα γίνει μια αξιολόγηση της απελευθέρωσης της αγοράς για το φυσικό αέριο και τη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης στην αγορά από εναλλακτικούς προμηθευτές. Και θα εξετασθούν ζητήματα σχετικά με την πραγματοποίηση της πρώτης δημοπρασίας ηλεκτρικής ενέργειας με το πλαίσιο του μηχανισμού ΝΟΜΕ, την ενδυνάμωση της οικονομικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και την πώληση τουλάχιστον του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή (κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας).

Δεν αναμένεται συνάντηση για αύριο Σάββατο του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταβεί στην βελγική πόλη Μπρυζ, όπου θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση.

Ωστόσο την Κυριακή από νωρίς το πρωί θα έχει νέες συνεργασίες με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αυτός ο πρώτος γύρος της δεύτερης αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου οπότε και θα γίνει επισκόπηση προόδου και θα οριστικοποιηθούν τα νομοθετήματα που θα πρέπει να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ