ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρό «πόκερ» στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου

Σκληρό «πόκερ» στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στη διαμόρφωση των σημερινών τιμών πετρελαίου, από νωρίς το πρωί στις ασιατικές αγορές, μετά την ισχυροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, αλλά και διαμόρφωσης τάσεων ισορροπίας αναφορικά με τον εφοδιασμό των διεθνών αγορών με πετρέλαιο.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου καταγράφηκαν στα 50,62 δολάρια το βαρέλι, μειωμένες κατά 1 σεντ από την προηγούμενη συνεδρίαση.

Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης αυξήθηκαν κατά 3 σεντς στα 51,41 δολάρια το βαρέλι.

Σκληρό πόκερ παίζεται στην αγορά πετρελαίου το οποίο έχει οδηγήσει σε ασανσέρ των τιμών, τη στιγμή που οι αγορές προσπαθούν να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις του ΟΠΕΚ και οι κερδοσκόποι να βγάλουν εύκολο κέρδος.

Οι τιμές χθες εκτοξεύτηκαν αρχικά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών με αφορμή την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι τα αποθέματα αργού ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα. Αυτό οδήγησε σε πρώτη φάση τον μαύρο χρυσό που πωλείται στην αγορά των ΗΠΑ πάνω από τα 51 δολάρια, στα 51,80 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου Brent στο Λονδίνο σκαρφάλωσαν παράλληλα πάνω από τα 52,50 δολάρια το βαρέλι.

Λίγες ώρες μετά όμως οι τιμές πραγματοποίησαν βουτιά 2% καθώς η συνεχιζόμενη ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων έκανε πολλούς παίκτες της αγοράς πρώτων υλών να ρευστοποιήσουν επενδύσεις τους – περιλαμβανομένων και συμβολαίων αγοράς και πώλησης πετρελαίου – για να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους. Ετσι το Brent υποχώρησε στα 51,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ το West Texas Intermediate έπεσε στα 50,50 δολάρια το βαρέλι. Οι διακυμάνσεις αυτές θεωρούνται μεγάλες ακόμη και για την αγορά πρώτων υλών στην οποία οι διακυμάνσεις είναι συνεχείς.

Εκτός από τη ρευστοποίηση βραχυπρόθεσμων κερδών, το ασανσέρ στις τιμές του μαύρου χρυσού αποδίδεται και στον σκεπτικισμό για το κατά πόσο οι χώρες του ΟΠΕΚ θα συμφωνήσουν τελικά να μειώσουν την παραγωγή, όπως ανέφερε το Reuters.

Ο ΟΠΕΚ ελπίζει να καταλήξει σε μια τέτοια συμφωνία μέσα σε λίγες εβδομάδες. Στο μεσοδιάστημα όμως όλες οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες έχουν κάνει ράλι για να αυξήσουν όσο περισσότερο μπορούν τη δική τους παραγωγή με το σκεπτικό να έχουν ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο στις συνομιλίες με τα υπόλοιπα μέρη του Οργανισμού. Σε αύξηση της παραγωγής έχουν προχωρήσει επίσης και πετρελαιοπαραγωγοί χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, όπως είναι η Ρωσία.

Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως είπαν πρόσφατα κορυφαία στελέχη της Rosneft, η κρατική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου μπορεί να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή – έως και κατά 200 εκατ. τόνους τον χρόνο. Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν αυξημένες περίπου κατά 12% από τις αρχές του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ