ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυο οι προσφορές για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Δυο οι προσφορές για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Δύο προσφορές για την εξαγορά του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ υπεβλήθησαν σήμερα, στη λήξη της προθεσμίας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, δεσμευτικές προσφορές υπέβαλαν η ιταλική TERNA και η κινεζική State Grid.

Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη και για το γεγονός ότι η διαδικασία προχωρά στη βάση της συμφωνίας με τους θεσμούς που προβλέπει ότι στο τέλος της διαδικασίας το Δημόσιο θα ελέγχει άμεσα ή έμμεσα το 51% των μετοχών του Διαχειριστή. Οι οικονομικές προσφορές αναμένεται να ανοίξουν τις επόμενες ημέρες.

Εκτιμήσεις ανεβάζουν την αξία του ΑΔΜΗΕ σε περίπου 1 δισ. ευρώ, οπότε η ΔΕH από το 24% θα πρέπει να εισπράξει άνω των 250 εκατ. ευρώ.

Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά εκτιμάται ότι η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και η όλη διαδικασία για την υπογραφή των συμφωνιών πώλησης μετοχών, μέσα στο Νοέμβριο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο έλεγχος του 51% των μετοχών ΑΔΜΗΕ από εταιρεία στην οποία την απόλυτη πλειοψηφία θα έχει το Ελληνικό Δημόσιο, το 24% πώληση σε στρατηγικό επενδυτή και το 25% στο Χρηματιστήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ