ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο σχέδιο για την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου ζήτησαν οι θεσμοί

Νέο σχέδιο για την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου ζήτησαν οι θεσμοί

Αναλυτικό προγραμματισμό για το που θα διοχετευτούν τα 1,7 δισ. ευρώ που θα λάβει την προσεχή Τρίτη 25 Οκτωβρίου η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου, ζήτησαν οι θεσμοί από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Το θέμα το έχει αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης ο οποίος θα πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να προσδιορίσει το πώς θα κατανεμηθούν τα 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου προκειμένου τα χρήματα αυτά να απορροφηθούν το συντομότερο δυνατόν από τους ιδιώτες στους οποίου χρωστά το Δημόσιο.

Σημειώνεται πως μετά από θετική εισήγηση των θεσμών το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα εγκρίνει την προσεχή Τρίτη την απελευθέρωση της δόσης των 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα εκταμιευθούν σε ειδικό λογαριασμό για να χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Εάν ωστόσο νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ, δήμοι και υπουργεία δεν πετύχουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους εγκαίρως και τουλάχιστον έως ότου η Ελλάδα λάβει την επομένη δόση των 5,9 δισ. ευρώ από τους δανειστές- -κάτι που θα συμβεί με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης- τα 1,4 δισ. ευρώ από τη δόση αυτή που αντιστοιχούν στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών δεν θα δοθούν στην κυβέρνηση.

Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι πως οι φορείς της γενικής κυβέρνησης δεν έχουν καταρτίσει προϋπολογισμούς και σχέδια για το πώς θα εξοφλήσουν τους προμηθευτές τους, όπως είχαν κάνει στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Και αυτό θα καθυστερήσει τη διαδικασία.

Προς το σκοπό αυτό αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος με την οποία όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης θα υποχρεούνται να ενημερώσουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τους ιδιώτες όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά ανώτατο όριο στις 31/10/2016.

Διευκρινίζεται ότι προτεραιότητα στην διαδικασία εξόφλησης θα έχουν οι παλαιότερες οφειλές με εξαίρεση υποχρεώσεις που απορρέουν από δικαστικές αποφάσεις ή όταν αφορούν υποχρεώσεις που η καθυστέρηση τους επιβαρύνει το δημόσιο με πρόστιμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ