ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Σταθάκης: Κρίσιμη για τους επενδυτές η βιωσιμότητα του χρέους

Γ. Σταθάκης: Κρίσιμη για τους επενδυτές η βιωσιμότητα του χρέους
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Η πλήρης ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση θα αποτελέσει ισχυρό συμβολικό πεδίο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Όπως είπε ο υπουργός, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση καμπής προς την ανάκαμψη και σημείωσε πως μπορούμε πλέον να μιλήσουμε με ασφάλεια για έξοδο της οικονομίας από την ύφεση και να προβλέψουμε ρυθμό ανάπτυξης 2,7% ή και υψηλότερα το επόμενο 12μηνο, τονίζοντας πως κατεγράφη το προηγούμενο διάστημα ισχυρή ανάπτυξη +7% στον δείκτη σχηματισμού παγίου κεφαλαίου.

Ο υπουργός, από το βήμα του πολυσυνεδρίου Capital + Vision ανέφερε πως μέσω της πλήρους ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση οι τράπεζες θα αποκτήσουν σημαντικό όφελος άμεσων κεφαλαίων, ενώ η ένταξη αυτή θα έχει και συμβολικό χαρακτήρα αφού, όπως είπε σηματοδοτεί την πλήρη εξομοίωση του ελληνικού χρηματοπιστικωτικού τομέα με το Ευρωπαϊκό. Πρόσθεσε δε, ότι η επίλυση του θέματος βιωσιμότητας του χρέους είναι απόλυτα κρίσιμη για τους επενδυτές οι οποίοι έχουν ορίζοντα.

Αναφερόμενος στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, είπε πως είναι αντιγραφειοκρατικός και γρήγορος σε σχέση με όλους τους προηγούμενους, δίνει έμφαση στις φοροαπαλλαγές, που πλέον αποτελούν το 45% του συνόλου των ενισχύσεων - ποσοστό κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ εισάγει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, πέραν από τα παραδοσιακά (χρηματοδότηση, φορολογικές απαλλαγές, επιδότηση μισθολογικού κόστους) και σε συντονισμό με άλλα προγράμματα. Σε αυτό το σημείο ο υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επαφών με την EBRD και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να δοθεί μέσω του νόμου στους επενδυτές φθηνός δανεισμό ο οποίος θα καλύπτει μέρος της επένδυσης.

Σε ότι αφορά στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο υπουργός γνωστοποίησε πως πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε μια ακόμη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που αφορά 200-300 παρεμβάσεις σε επιμέρους τομείς για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος στον αναπτυξιακό νόμο, είπε πως ήδη έχουν δημοσιευτεί οι προσκλήσεις για τα 4 από τα 8 καθεστώτα, ενώ τα υπόλοιπα 4 θα ενεργοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στη συνεργασία της Ελλάδας με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, όπως η EBRD, η ΕΤΕπ, κ.α. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά, όπως είπε, η δραστηριοποίηση του «Ταμείο Συμμετοχών» (Fund of Funds), μια συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF). Στόχος είναι η συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων από δημόσιους πόρους (ΕΣΠΑ), το EIF, ενδεχομένως άλλες επενδυτικές τράπεζες, καθώς και εξειδικευμένα ιδιωτικά funds. Σε πρώτη φάση αναμένεται να διατεθούν συνολικά 400 εκατ. ευρώ (σ.σ. με χρηματοδότηση από το EIF και ισόποση συμμετοχή του Δημοσίου μέσω ΕΣΠΑ), ενώ υπάρχει προοπτική το ποσό αυτό να πλησιάσει το 1 δισ. ευρώ όπως είπε ο υπουργός.
Το συγκεκριμένο ταμείο θα χρηματοδοτεί με κεφάλαιο ΜμΕ, είτε ως συμμετοχή σε υπάρχουσες επιχειρήσεις είτε με πλήρη κεφαλαιακών αναγκών μιας start up. Εν τω μεταξύ, μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο συνεργάζεται με την ΕΤΕπ, θα διαχειριστεί κεφάλαια, τα οποία κατά τον υπουργό μπορούν να φθάσουν το 1 δισ. ευρώ, και τα οποία θα κατευθυνθούν στην εφαρμοσμένη έρευνα, στην σύνδεση της παραγωγής με τα πανεπιστήμια και για τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού. Παράλληλα η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί την ProCredit με 60 εκατ. ευρώ και την Εθνική Τράπεζα με 100 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Γιούνκερ, στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη εγκριθεί δανειοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσω του EFSI, ο υπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα είναι η 6η χώρα στην Ευρώπη στην αξιοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ