ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «βάθος» της β΄ αξιολόγησης θα φανεί στις σημερινές επαφές κυβέρνησης - θεσμών

Το «βάθος» της β΄ αξιολόγησης θα φανεί στις σημερινές επαφές κυβέρνησης - θεσμών

Το κατά πόσο είναι ρεαλιστικό να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, κάτι που επιθυμεί η ελληνική πλευρά, θα καταδειχθεί στη σημερινή πρώτη μεγάλη επισκόπηση του προγράμματος μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών που εκκινεί στις 11 το πρωί. Κοινοτικές πάντως πηγές τοποθετούν το τέλος Ιανουαρίου ως το πιο «αισιόδοξο» σενάριο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Κατά τους ίδιους το απαισιόδοξο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις ακόμη και στο τέλος της άνοιξης του 2017.

Μια λύση έως τον Απρίλιο θεωρείται επιβεβλημένη και για λόγους σχετικούς με τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Να τονισθεί πως οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου 2017 φτάνουν στα 3,2 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 1,62 δισ. ευρώ στις 27 Φεβρουαρίου για δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), 145 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο και 1,4 δισ. προς την ΕΚΤ τον Απρίλιο.

Σε κάθε περίπτωση εάν η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους μετατεθεί για το 2017, αυτό θα σημαίνει πως δύσκολα θα προσδιοριστούν οι παρεμβάσεις πριν από το φθινόπωρο του ίδιου έτους, για πολιτικούς λόγους. Από την αρχή του χρόνου Ολλανδία και Γαλλία θα βρίσκονται σε προεκλογική τροχιά εν όψει των αναμετρήσεων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αντίστοιχα, ενώ θα ακολουθήσουν οι κάλπες στη Γερμανία το φθινόπωρο.

Στο σημερινό πρόγραμμα του οικονομικού επιτελείου με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) εκτός από τα εργασιακά θα τεθεί το θέμα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό διακανονισμό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ζητήματα του φορολογικού καθεστώτος, όπως τα νομοσχέδια για το «πλαστικό χρήμα» και την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά και οι μισθολογικές παρεμβάσεις στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα των συναντήσεων της Κυριακής διαμορφώνεται ως εξής:

11:00- 12:00: Επισκόπηση (υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης).

12:00- 13:00: Επιχειρηματικό περιβάλλον (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης).

14:00- 15:30: Εξωδικαστικός διακανονισμός (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και του ΤΧΣ).

15:30-17:00: Φορολογικά (Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, Γιώργος Πιτσιλής).

17:30- 19:00: Αγορά εργασίας (υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ