ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινή βούληση θεσμών και κυβέρνησης για ολοκλήρωση αξιολόγησης εντός του πλαισίου

Κοινή βούληση θεσμών και κυβέρνησης για ολοκλήρωση αξιολόγησης εντός του πλαισίου

Ολοκληρώθηκε η σημερινή πρώτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ε.Τσακαλώτου, Οικονομίας Γ. Σταθάκη και του αν. υπουργού Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών και θέμα την επισκόπηση των βασικών πεδίων της δεύτερης αξιολόγησης.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί και επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του προκαθορισμένου χρόνου.

Ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου.

«Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση κατά τη δεύτερη κάθοδο των δανειστών που θα ξεκινήσει το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου», ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση του πρωινού γύρου επαφών.

Άλλο στέλεχος του υπουργείου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα πριν το EuroWorking Group που θα λάβει χώρα στα τέλη Νοεμβρίου. «Θα δούμε πού συμφωνούμε, πού διαφωνούμε και στο μεσοδιάστημα της απουσίας τους θα γίνει η δουλειά που πρέπει να γίνει», ανέφερε η ίδια πηγή.

To ίδιο στέλεχος διευκρίνισε ότι η προηγούμενη αναφορά αξιωματούχου για συνολική συμφωνία ως τα Χριστούγεννα περιλαμβάνει και τα ζητήματα του ΔΝΤ και του χρέους.

Οι θεσμοί θα συνεχίσουν τις επαφές τους στην Αθήνα έως το βράδυ της Πέμπτης και αναχωρούν την Παρασκευή.

Εισερχόμενος νωρίτερα της διαπραγμάτευσης ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είχε δηλώσει πως στο τραπέζι θα βρεθούν όλα τα θέματα ακόμα και αυτό της χαλάρωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Πιο συγκεκριμένα ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ τόνισε πως στην επισκόπηση που βρίσκεται σε εξέλιξη θα συζητηθούν όλα τα θέματα από τώρα μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ ερωτηθείς εάν σε αυτά υπάρχει και η χαλάρωση των πρωτογενών πλεονασμάτων απάντησε: «Ναι, μαζί με το Μεσοπρόθεσμο ως μέρος της β' αξιολόγησης».

Το πρόγραμμα των θεσμών εκκίνησε στις 10:00 με συνάντηση με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των θεσμών ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα έχουν διευθετηθεί οι εκκρεμότητες με τις διοικήσεις των τραπεζών και θα έχουν γίνει οι διορισμοί των νέων στελεχών.

Κατά τις ίδιες πηγές ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως μετά το δεύτερο τρίμηνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βαίνουν καλύτερα.

Αυτή τη στιγμή εξετάζονται ο εξωδικαστικός διακανονισμός και θα ακολουθήσουν τα φορολογικά.

Θα ακολουθήσει η συζήτηση για την αγορά εργασίας παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ