ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό μεν, αλλά...

Συμφωνία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό μεν, αλλά...
Eurokinissi

Με διάσταση απόψεων για τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό, αλλά και με καταρχήν συμφωνία για τη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς.

Στη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, με τους επικεφαλής των θεσμών συζητήθηκαν η απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων, η επικείμενη νομοθέτηση του θεσμού των one-stop shops, τα οποία θα διευκολύνουν τις διαδικασίες έναρξης λειτουργίας επιχειρήσεων, καθώς και η προώθηση της εθνικής στρατηγικής για την εφοδιαστική αλυσίδα.

Στην ίδια βάση, ξεκίνησε η συζήτηση για τον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού, για τον οποίο υπάρχει συμφωνία επί της αρχής.

Τις επόμενες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια θα εξετάσουν επιμέρους παραμέτρους και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση του υπουργού με τους επικεφαλής των θεσμών. Ωστόσο απαιτείται ακόμη αρκετή δουλειά για να κλείσει η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση αφού υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών σε αρκετές λεπτομέρειες.

Μεταξύ αυτών που χρήζουν έγκρισης από τους Θεσμούς είναι τα κριτήρια επιλεξιμότητας, δηλαδή ποιες εταιρείες και με βάση ποια κριτήρια θα μπορούν να ενταχθούν στην προωθούμενη ρύθμιση.

Ένα ακόμη σημείο που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι τα χρέη προς το δημόσιο. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, οι φόροι υπέρ τρίτων όπως ΦΠΑ, ΦΜΥ, θα εξαιρούνται της ρύθμισης.

Επίσης αδιευκρίνιστο παραμένει ποια θα είναι η ισχύς του νόμου με την ελληνική πλευρά να προτείνει να έχει διετή ισχύ, και με τους Θεσμούς να κάνουν λόγο για ένα έτος.

Για το θέμα θα υπάρξει νέα συνάντηση την Τετάρτη το απόγευμα. Νωρίτερα οι θεσμοί ενημερώθηκαν από τον υπουργό για τα νομοσχέδια που προωθούνται στη Βουλή και αφορούν την υπηρεσία μίας στάσης για τις επιχειρήσεις, για τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων και για τον εκσυγχρονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας.

"Αγκάθι" ο ακατάσχετος λογαριασμός

Παράλληλα , ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4.40 το απόγευμα η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς για τα φορολογικά, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών αρχικά εξετάσθηκε το πως θα βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ και άλλων φόρων.

Ακόμη εξετάσθηκε το πως θα δουλεύει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με επιχειρησιακό σχέδιο, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν και τα κίνητρα για την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Το ίδιο στέλεχος απεκάλυψε πως υπάρχουν διαφωνίες για τον ακατάσχετο λογαριασμό αν και δεν θέλησε να αναφέρει σε ποια μέτωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece οι θεσμοί επιδιώκουν τη σύνδεση του ακατάσχετου λογαριασμού με τη ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό κάτι που θα απαιτήσει πρόσθετη τεχνική επεξεργασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ