ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στρεβλό το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων κατά τους θεσμούς

Στρεβλό το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων κατά τους θεσμούς

Στις αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις, στον συνδικαλιστικό νόμο, στις ομαδικές απολύσεις και στην μείωση του υπό- κατώτατου μισθού επέμειναν οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας είπε πως έγινε μια προκαταρκτική συζήτηση με διερευνητικό περιεχόμενο. Ο υπουργός ανέφερε πως την Τρίτη θα υπάρξει νέα συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων και πως ο ίδιος θα έχει διπλή συνάντηση - πρωί και απόγευμα - την Πέμπτη με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ και ESM.

Όπως απεκάλυψε από τη συζήτηση εξαιρέθηκαν θέματα που ρυθμίζονται είτε από δικαστικές αποφάσεις είτε από τη ευρωπαϊκή έννομη τάξη. Ενδεικτικώς τόνισε πως το θέμα της διαιτησίας δεν εξετάσθηκε, ωστόσο για το θέμα του υπό - κατώτατου μισθού είπε πως ετέθη από τους θεσμούς, αλλά η ελληνική πλευρά απέρριψε οποιαδήποτε μείωσή του (ανέρχεται σε 490 ευρώ καθαρά).

Για τις συλλογικές συμβάσεις τόνισε πως από την πλευρά των θεσμών τονίστηκε πως το στρεβλό σύστημα διαπραγμάτευσης οδήγησε σε χαμηλή παραγωγικότητα.

Στη βάση αυτή επέμειναν στη θέση τους να μην προσδιορίζονται ελεύθερα οι μισθοί. Αλλά και για το συνδικαλιστικό νόμο είπε πως θέση των θεσμών είναι πως πρέπει να αλλάξει ο νόμος.

Ερωτηθείς ποια στάση κράτησαν οι «ακραίοι» παίκτες απάντησε «ακραία».

Όπως έγινε γνωστό το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών για αύριο Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016, διαμορφώνεται ως εξής: ​

10.00-12.00:​Δημοσιονομικά (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης).

12:00- 13:00: ​Κοινωνική πρόνοια (Χουλιαρακής, Φωτίου).

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ