ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογία επιχειρήσεων 10% εξετάζει η Βρετανία

Φορολογία επιχειρήσεων 10% εξετάζει η Βρετανία

Η Βρετανία μπορεί να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων στο 10% εάν συγκρουστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του Brexit και η ΕΕ δεν επιτρέψει στη χώρα να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά ή δεν αφήσει τις βρετανικές τράπεζες να δραστηριοποιούνται ελεύθερα στις χώρες-μέλη. Αυτό ανέφεραν χθες δημοσιεύματα επικαλούμενα πηγές που δεν κατονομάζονται.

Τα δημοσιεύματα φανερώνουν το σκληρό πόκερ που παίζεται μεταξύ των δύο πλευρών με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι την ιδέα για τη σημαντική μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων έριξαν στο τραπέζι σύμβουλοι της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι λόγω της σκληρής στάσης που κρατούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα η φορολογία των επιχειρήσεων στη Βρετανία κυμαίνεται στο 20%.

Μια σημαντική μείωσή της θα προσέλκυε στη Βρετανία πολλές μεγάλες επιχειρήσεις από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες ηπείρους. Κάτι αντίστοιχο έχει κάνει η Ιρλανδία, που έχει συγκεντρώσει στο έδαφός της θυγατρικές μεγάλων επιχειρήσεων από τον χώρο της τεχνολογίας. Εάν η Βρετανία προχωρήσει τελικά στην κίνηση αυτή θα αυξηθεί σημαντικά ο ανταγωνισμός για την Ιρλανδία, αλλά και για άλλα μεγάλα επιχειρηματικά κέντρα της Ευρώπης.

Η διαρροή αυτή μπορεί επίσης να έχει στόχο να ξανασκεφθούν μεγάλες επιχειρήσεις το ενδεχόμενο μεταφοράς δραστηριοτήτων τους από τη Βρετανία σε άλλες χώρες. Ανάμεσα σε αυτές τις εταιρείες βρίσκονται και πολλές τράπεζες οι οποίες ανησυχούν ότι μετά το Brexit μπορεί να χάσουν το δικαίωμα να πωλούν υπηρεσίες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα είναι κρίσιμο για να αποφασιστεί ποιες εταιρείες μπορεί να εγκαταλείψουν τη χώρα. Στη Βρετανία υπάρχουν επίσης πολλά εργοστάσια αυτοκινητοβιομηχανιών από διάφορες ηπείρους, που ανησυχούν για την πρόσβαση που θα έχουν στην ΕΕ για τις πωλήσεις τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ